ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Település > Egyházak > Nagylétai Görög katolikus Egyházközség
Nagylétai Görög katolikus Egyházközség

   

NAGYLÉTAI GÖRÖG KATOLIKUS EGYHÁZ

4281 Létavértes, Batthyány utca 53. - Szimicsku Ferenc esperes - Telefon: 06 - 30 - 248-2670, e-mail: szimicsku56@gmail.com

SZERETETTEL FOGADJUK SZJA 1 %  FELAJÁNLÁSUKAT
Könnyező Pócsi Szűzanya Idősek Otthona Alapítvány
Adószáma:
18990360-1-09 - Létavértes, Batthyány u. 53.
Bartha Gyula és Felesége a Nagylétai Görög Katolikus Egyházért Alapítvány
Adószáma:
18551941-1-09  - Létavértes, Batthyányi u. 53.

+ 1%  
Magyar Katolikus Egyház0011
KIRÁNDULÁS

A Nagylétai Görögkatolikus Egyházközség Idősek Klubja 2017. október 25-én autóbusszal kirándulást szervezett a romániai Nagykárolyba. A 32 fős csoport tagjai ismerkedtek a város történelmével, megtekintették annak nevezetes épületeit, így a Károlyi kastélyt is.
A település évszázadok óta fontos térségközponti szerepet tölt be, és olyan neves szülöttei voltak -tobbek között-,  mint Károli Gáspár bibliafordító, Károlyi Sándor kurucgenerális, Ligeti Antal festőművész, Jászi Oszkár politikus, történész, szociológus,, Kaffka Margit író, költő, Ruha István hegedűművész, stb.


Csoportunk a Károlyi kastély udvarában - Fotó: Magánarchívum

Nagylétai Görögkatolikus Egyházközség nyugdíjas közössége autóbusszal kirándulást szervezett.
A fényképen a résztvevők Edelényben a LˇHuillier-Coburg kastély előtt láthatók. Fotó: MagánarchívumELSŐ ÁLDOZÓINK 2017.


                                                                                                                                             Fotó: Turóczi Barnabás     

Az első áldozók névsora: Apai Zsófia, Bodnár Orsolya, Lőrinczi Viktória, Lingurárin Fruzsina, Harmati Petra, Moczok Ágota, Molnár Zsófia, Portörő Fanni, Szabó Tünde, Varga Boglárka, Bertóthy Tamás, Balogh Dominik, Kovács Dominik, Mezei Benjamin, Szabó Gergő.  A felvétel további szereplői: Szimicsku Ferenc esperes és felesége Szimicsku Ferencné, valamint Máté Ilona  hitoktató.

  

Létavértes - Nagyléta Görög katolikus templomai és a Turista Szállóhely

Videofilm

Kattintson a képre!


TEMPLOMSZENTELÉS


Képek a facebook oldalon

Ragyogó szép napsütéses idő köszöntötte szeptember 13-án délelőtt mindazokat, akik a Nagylétai Görögkatolikus Egyház kívül-belül gondos és szép munkával felújított templomának felszentelésére gyülekeztek.

A templomot 1837-ben kezdték el építeni Szent Mihály és Gábor arkangyalok tiszteletére, és 1849-ben fejezték be, az egyházi előírásoknak megfelelően kelet -nyugati tájolás szerint. A Szentély a hajó keleti, a torony a nyugati végén található.

Az 1894-ben készült egyedi elrendezésű ikonosztázion valószínű munkácsi mester alkotása. Az aranyozott Királyi ajtó szemet kápráztató aranyozott növényi mintázata vonzza a szemet.

A szentélyben Veres Géza 1942-ben alkotott oltárképe látható. Benke László 1958-ban gyönyörű menyezeti seccoval, Mohai Antal 1965-66-ban üvegmozaik ablakaival varázsolt meghitt belső teret. Mindezek eredeti pompájukban.

Kívül erőt sugároznak a friss színekbe öltöztetett klasszicista boltívek, fény játszik a toronysisak barna színével, modern óraszerkezet mutatja a pontos időt. A falak mentén kavicságy, körben széles dekoratív térburkolat, egy gondozott, szép templomkertben.

A kántor zsoltáréneke köszönti a belépőt. A padsorok, a karzat folyamatosan megtelik a hívekkel, Nagylétáról elszármazottakkal, szomszédos településekről érkezőkkel, prominens vendégekkel. Az első sorban láttam Florin Vasiloni főkonzult, Románia Gyulai  Főkonzulátusának vezetőjét A nagylétai és vértesi reformátusok küldöttsége a lelkészek és feleségeik vezetésével érkeztek.11 óra után néhány perccel Szimicsku Ferenc esperes köszöntötte a megjelenteket, kérve, hogy valamennyien vonuljunk a templom nyugati bejárata elé.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a felszentelés szertartása után lépett be a templomba, ahová a paptestvérek, majd a hívek követték.

A liturgia az ünnepi alkalomhoz igazodott. Az érsek - metropolita prédikációjában beszélt a Konstantin császár és Ilona császárnő által 335-ben Krisztus urunk sírja fölé épített Feltámadás templomáról, az eseményre 1600 év óta történő évenkénti megemlékezésről, a Templomszentelés aktuális ünnepéről.

"A tavalyi belső felújítás után, az idén megújított külső környezet alapján ez a csodálatos templom méltó arra, hogy Isten házának nevezzük ezt a házat. Egy ilyen jelentős esemény kell, hogy hasson ránk, hogy változ-tasson rajtunk. Emlékezetessé kell váljon ez a nap, ne fusson át rajtunk hatás nélkül…Örömmel jöttünk ide, büszkeséggel tekintünk a mi létavértesi templomunkra" – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita. 

Szimicsku Ferenc esperes köszönetet mondott minden önzetlen segítségért, támogatásért, igényesen végzett munkáért, többek között a Hajdúdorogi Metropoliának, Kozma Zoltánnak és a festést végző munkatársainak, az együttműködő valamennyi szervezetnek, hatóságnak, név szerint nem említett személynek.

Menyhárt Károly polgármester méltatta a példás összefogást, a Szimicsku Ferenc esperes irányításával elvégzett jelentős fejlesztéseket, eredményeket, melyeket a Szent Kristóf ifjúsági turistaház, a Kossuth utcai kistemplom, a mellette lévő volt iskolaépület, és a Károlyi utca nagytemplom felújítása bizonyít.

Az időt és fáradtságot nem ismerő lelkiismeretes szervezőmunkáért mondtak köszönetet az ünnepi gyülekezet előtt Szimicsku Ferenc esperesnek az egyházközség választott vezetése nevében Zilahi Zoltán és Puja Gábor.
A program szeretetvendégséggel zárult.

Turóczi Barnabás

 
Ebből az alkalomból Szimicsku Ferenc esperes
az 1925. évi október 4-i templomszentelésről tudósító
újságcikket küldött