ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Település > Művelődés, kultúra > Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény
Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény

 
Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény  -  4283 Létavértes, Irinyi u. 7.  
www.rozsnyaigyujtemeny.hu    Telefon: 06 30 1999 437,  06 52 376 763/113Ha nem vagy már diák, de mégis van házid, akkor itt a helyed!
A Rozsnyai Gyűjtemény 2018. március 15-én megrendezi a VII. Létavértesi Pálinkaversenyt
és a VI. Házikalács- és Kolbászversenyt,
a Nemzeti Nap keretében.
Szeretettel várjuk nevezéseiket.
 
Nevezési díj: Nincs
Nevezési mennyiség:
pálinka: fél liter/versenyző
kolbász: 30 dkg kolbász
kalács: egy egész darab
 
Kérjük, hogy pálinka- és kolbásznevezésüket március 14-ig adják le a Rozsnyai Gyűjteményben,
a kalácsokat március 15-én, 12 óráig ugyanitt.

Részleteket keressék plakátjainkon
és a honlapon: www.rozsnyaigyujtemeny.hu
Elérhetőségeink: Létavértes, Irinyi utca 7.
tel.: 06-52/376-763/113, vagy 30 1999 437,MÚZEUMPEDAGÓGIAI TALÁLKOZÓ

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében szeptember 19-én megrendezésre került a MÚZEUMPEDAGÓGIAI TALÁLKOZÓ a Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményben.

A múzeumpedagógiai évnyitó a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Klebelsberg Központ Berettyóújfalui Tankerületi Központtal közös szervezésben jöhetett létre, melyen több mint 24 pedagógus vett részt a Derecskei Tankerületből.
A jelenlévőket Menyhárt Károly, Létavértes város polgármestere, a Rozsnyai Gyűjtemény intézményvezetője illetve Nt. Lelkipásztor, Rozsnyai István köszöntötte, majd Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatójának képviseletében Majoros Pálma előadása nyitotta meg a rövid, de annál tartalmasabb rendezvényt.


A továbbiakban Korompainé Mocsnik Marianna, Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor mutatta be a MOKK-ot és a Múzeumi a’la carte felületet, majd végezetül Kővári Emese a gyűjtemény vezetője a múzeum megújult múzeumpedagógiai kínálatát ismertette a pedagógusokkal a gyümölcsöző jövőbeli együttműködések érdekében.
A Múzeumpedagógiai találkozó hasznosnak bizonyult, hiszen a pedagógusok ezáltal jobb betekintést kaphattak a múzeum életébe, az általunk ajánlott foglalkozások sokszínűségébe.

Kővári Emese
A reformáció 500. évfordulóján

A Vértesi Református Egyházközség a Reformáció 500. évfordulója alkalmával az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával még idén áprilisban meghirdette a Tiszántúli Református Egyházkerületek és a határontúli Érmelléki Egyházkerületek felső tagozatos diákjai számára a Reformáció 500. című többfordulós vetélkedőt. A verseny célja volt, hogy a diákoknak lehetőséget biztosítsanak a reformáció  alaposabb megismerésére játékos, kreatív feladatokon keresztül.A verseny idén májustól szeptemberig kétfordulós, levelezős formában zajlott, melyet szeptember 8-9-10.-én rendezett 3 napos döntő zárt.

A döntőnek a Vértesi Református Egyházközség fenntartásában működő Bihari Jurtatábor, illetve a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont, ahova a 20 regisztrált csapatból 9 jutott tovább, 7 településről. (Püspökladány, Debrecen, Létavértes, ill. Romániából Margitta, Magyarkéc, Paptamási, Hegyközszentmiklós).

A döntő kezdő napján pénteken a 3 fős csapatok + kísérőjük elfoglalták a szálláshelyeket a hangulatos jurta sátrakban, majd játékos ismerkedéssel folytatódott a program, melyet a Debrecenből érkező Fabula et Figura Műhely bábelőadása folytatta. Az első este filmnézéssel, játékkal zárult.

Szombat délelőtt ismétlés gyanánt a csapatok a debreceni Nagytemplomot nézhették meg, egy igazán gazdag tárlatvezetéssel, majd visszautazva Létavértesre 16.00 órától kezdetét vette a verseny döntője. A döntő feladatait az előre kiküldött olvasnivaló alapján állították össze a szervezők.

A döntőn közreműködött a Híd-Építők ifjúsági kórus Székelyhídról, illetve zsűrizett: Búzás Dénes – a kerekestelepi, illetve bánki lelkész, Búzás Árpád – álmosdi lelkész, Viktor László – a bagaméri lelkipásztor.

 

Elért helyezések: I. hely: JOY csapat – Magyarkécből, II. hely: Erőss Refisek csapata – Püspökladányból, III. helyezés: Toldy csapata – Hegyközszentmiklósról, IV. hely: Reformátorok – Margittáról.

A vetélkedőt szombat esti tábortűz körüli éneklés zárta. Vasárnap Istentiszteleten vehettek részt a csapatok a Vértesi Református templomban, majd tárlatvezetésen a Rozsnyai Gyűjteményben, az ebédet pedig élményekkel és nyereményekkel teli hazautazás követte.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak a szolgálatért a csapatoknak, a szülőknek, a felkészítőknek, a zsűrinek, a támogatóknak.

Soli Deo Gloria!

Köszönettel                                                                                                                                                                      Kővári Emese

A rendezvényről készült fotók elérhetők:

https://www.facebook.com/gyujtemeny.rozsnyai/media_set?set=a.1404737102974148.1073741858.100003136168799&type=3

Beszámoló

a ” Népművészeti tábor határon túli és hazai fiatalok részére „ elnevezésű tábor munkájáról

160  KÉP A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAMRÓL a facebookonA rendezvényen készült kb. 100 képért kattintson a plakátképre!
A rendezvényen készült fotókért kattintson a plakátképre!


A kiállítás megnyitóján készült további képekhez kattintson  IDE

A rendezvényen készült fotókért kattintson a plakátra! 
                    Bőrművesek                                                            Dr. Andrásfalvy Bertalan előadása

 
       Fazekasok                                                                           Kosárfonók

  
           Nemezelés                                                                            Össze - kovácsolás


Petrás Mária és Kóka Rozália előadóestje

Mi, a Rozsnyai Gyűjtemény munkatársai is ezzel a reménnyel tekintünk vissza az idei nyárra, hogy a táborozóink, ide látogatók érzékenyebbek lesznek/lettek népi hagyományaink iránt, büszkék az értékeinkre és a magyar kultúra ízét, ritmusát, dallamát, formáit, motívumait megérezték.

Kővári Emese


MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 

Bepillantás a programkavalkádba
2016. június 25.
Kattintson a képre!

A március 12-i rendezvény képei: ITT

Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátét-készítő népi iparművész és tanítványai munkáiból rendezett időszaki kiállítás nyílt meg február 26.-án Létavértesen, a Rozsnyai Gyűjteményben. A „Szűrrózsa, szűrvirág…” címet viselő kiállítás anyaga egy rendkívül archaikus díszítési technikát, az u.n. rátét díszítés sajátos formáját, a bihari térségre jellemző változatát mutatja be.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva hirdettük meg Utazó múzeum c. programunkat, amelynek keretében hat iskola – köztük a határon túli Érköbölkút, Hegyközszentmiklós és Székelyhíd település oktatási intézményei –18 osztályának és egy óvodai csoportnak tartottunk kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozást.2015. december 12-én, szombaton 14 órától a kisgyermekes családokat várjuk a Rozsnyai Gyűjteménybe, ekkor kerül sor a Boszorkányos Luca-nap és adventi bütykölde c. rendezvényre. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Dr. Krajczárné Sándor Mária és Kővári Emese


Családi nap a Vértesi Református Egyházközségben

Október 10-én a Vértesi Református Egyházközség és intézményei családi napot tartott. Délelőtt a napelemparknál kialakított rendezvényterületen került sor a megnyitóra: Rozsnyai István lelkipásztor köszöntője után a Szeretetház lakói az időskorról szóló megható verseket szavaltak, az egyházközség  Soli  Deo Gloria kórusa énekeivel  szép szolgálatot tett.
Ezután került sor a családi bibliai kvízjátékra, és az érdeklődők megtekinthették a Rozsnyai Gyűjtemény állandó és legújabb időszaki kiállítását.A napelemparknál megterített asztalok várták a résztvevőket, ahol a Szeretetház konyhája által készített ebédet fogyaszthatták el. Délután az unokák tanították a nagyszülőket a számítógép és az internet használatára, illetve családi fényképek készültek emlékként. Mindezek után a vendégek bekapcsolódhattak a Rozsnyai Gyűjtemény kézműves foglalkozásaiba is.

A rendezvény a Családbarát Ország 2015 pályázat keretében valósult meg, támogatók az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai intézet voltak.