ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Település > Mezőgazdaság > Falugazdász
FalugazdászNemzeti Agrárgazdasági Kamara
Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága
4032 Debrecen, Tessedik Sámuel u. 1., Tel.: 52/503-31052/503-31052/503-31052/503-310, 52/485-74952/485-74952/485-74952/485-749; Fax: 52/485-689

Létavértes, Rózsa u. 1-3. - Telefon: +36 52 250- 435


Kattintson a logóraTisztelt Gazdálkodók!                                                                         2024. májusTisztelt Gazdálkodók!                                                                         2024. március

Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2023. november

Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2023. májusAz idei évben az Egységes Kérelem beadására április 21-től június 9-ig van lehetőség. A támogatási kérelmek beadását megnehezíti, hogy a Magyar Államkincstár Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya az összes ügyfél falugazdászokkal kötött meghatalmazását megszüntette.

A Kamarai, vagyis a falugazdásszal megköttetendő meghatalmazások elkészítéséhez szükséges a MÁK ügyféljelszó (MVH-s jelszó) vagy amennyiben ilyennel nem rendelkezik a saját ügyfélkapus felhasználónév és jelszó, e-mail cím, telefonszám.

Az idén az anyajuh támogatás is az egységes kérelem része, a területalapú támogatás sok mindenben változott az egyéb új jogcímek miatt beadása több időt vesz igénybe ezért kérjük, hogy telefonon időpont egyeztetés miatt minél hamarabb keressenek fel bennünket.

üdvözlettel:

Barna Péter és Nagy János falugazdászok
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2023. március
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2023. januárA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében kívánunk sikeres, egészségben bővelkedő Boldog Új Évet!

„Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Jobb időt, mint tavaly volt,
Jó tavaszt, nyarat, őszt, telet
Jó termést és jó keresletet”
  

A 2023-as évről

Kedves Gazdálkodók!

Az elmúlt év az aszály miatt csökkenő termést és rengeteg plusz adminisztrációs terhet hozott a támogatások terén. Az idei évben új kihívások elé nézünk az új Közös Agrárpolitika adta lehetőségek legnagyobb mértékben történő kihasználása elkötelezett célunk, az év első fele a területalapú támogatások kidolgozásához és igényléséhez fog erősen kötődni, az év második felében pedig várhatók lesznek az új Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetésre kerülő pályázati lehetőségek.

A 2022-es kedvezőtlen időjárási körülmények miatt már szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az Agrárkárenyhítésre azok a gazdálkodók jogosultak, akik részt vesznek az Agrárkárenyhítési rendszerben. Az agrárkárenyhítési rendszerbe kötelező belépni 10 ha fölötti területnagyság esetén, azon gazdálkodók, akik 10 ha alatti területnagysággal rendelkeznek önkéntesen léphetnek be a rendszerbe, melyet a területalapú támogatás beadásakor szükséges jelezni a felületen. A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése 1500 Ft/ha szántóföldi kultúra esetén, zöldségnövény esetén 3000 Ft/ha. Nagyon fontos, hogy a kárenyhítési hozzájárulást minden tárgyévben szeptember 15-ig be kell fizetni a MÁK Agrár és Vidékfejlesztést támogató Főosztály számlájára 0032000-01220191-5190000. Aki a kárenyhítési hozzájárulás befizetését elmulasztja fenti határidőig, kárenyhítési kifizetése elutasításra kerül. Fontos továbbá, hogy a kárbejelentést a betakarítás megkezdése előtt 15 nappal be kell jelenteni, amennyiben a Kormányhivatal szemlét és termésbecslést követően jóváhagyja, vagyis 30 %-nál nagyobb terméskiesést állapít meg az előző 5 év leggyengébb 3 évének átlagához képest lehetőség nyílik a kárenyhítő juttatás iránti kérelem beadására melyet november 30-áig meg kell tenni, különben nem kerül kifizetésre a jóváhagyott hozamkiesés. Kifizetés akkor várható, ha a hozamértékcsökkenés eléri a 15 %-ot, vagyis az előző 5 év leggyengébb 3 évének veszi a termény átlagárát és a jelenleg megállapított termés nagyságát felszorozza a jelenlegi árral. Abban az esetben, ha az eredmények különbsége 15%-ot meghaladja akkor várható kifizetés.

A kifizetés mértéke a kiesett hozamérték 40 %-a, vagy abban az esetben, ha az ügyfél Mezőgazdasági biztosítással is rendelkezik akkor kiesett hozamérték 80 %-a.

Kárenyhítés kifizetése

A kárenyhitő juttatás iránti kérelmet beadók előre láthatólag március közepéig fognak kapni határozatot a jóváhagyott kifizetésre vonatkozóan és a jóváhagyott összeg március végével kerül kifizetésre.

Aktualitások, határidők

-         AKG, ÖKO, NATURA 2000 területet igénylők 2023. január 31-éig kötelesek a WEB gazdálkodási naplót benyújtani.

-         Nitrát adatszolgáltatás a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak kötelező a határidő 2023. március 31.

Területalapú támogatásról néhány szó

Továbbra is szükséges lesz a 10 ha fölötti gazdálkodóknak zöldíteni, az idén már a kölcsönös megfeleltetés része ugyan, nem külön jogcím és 5 %-ról 7%-ra kell a felületet növelni. Fontos megjegyezni, hogy még 2023-ban az előző évhez hasonlóan bevethető lesz a zöldíteni kívánt terület gabonafélékkel és elszámolható lesz, mint zöldítési felület. Az alap támogatáson felül igényelhető lesz Agrár Ökológiai Program, ami az alapon felül kb. 30000 Ft/ha plusz támogatással jár, de online gazdálkodási napló vezetésére kötelezi a gazdálkodót (az agrotechnikai műveletek bejelentése, a növényvédőszerek kijuttatásának bejelentése, mind 15 napon belül meg kell történjen és kompatibilisnek kell lennie a kötelezően beadandó gazdálkodási naplóval).

 

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Üdvözlettel:

Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)

Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)

Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2022. október


Az alábbiakban rövidén részletezzük a jövőbeni teendőket.

 Az aszálykárról

Kedves Gazdálkodók!

Sajnos az elmúlt tenyészidőszak nem kedvezett növénytermesztésünknek a csapadékhiány miatt, az aszály legnagyobb vesztese országosan is a kukorica lett. Az országos kárbejelentések meghaladták az 1 000 000 hektárt, vagyis a kárenyhítési rendszerre nagy teher nehezedik. Továbbra is szeretnénk felhívni a 10 ha alatti gazdálkodók figyelmét, hogy önkéntesen be lehet lépni a kárenyhítési rendszerbe és csak azok adhatnak be kárigényt, akik a területalapú támogatás beadásakor kérik a rendszerbe való csatlakozást ill. tárgyév szeptember 15-ig befizetik az 1500 Ft/ha összeget a MÁK Agrár és Vidékfejlesztést támogató Főosztály számlájára 0032000-01220191-5190000.

FONTOS, hogy akiknek az idei évben adtunk be kárbejelentőt azoknak 2022.11.15-től 2022.11.30-ig lehet benyújtani a Kárenyhítő juttatás iránti kérelmet. Ennek alapja a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól papíralapon megküldött Kárenyhítő juttatás iránti kérelem elbírálásáról szóló határozat, mellyel a fenti időszakban szíveskedjenek felkeresni bennünket. Fontos megemlíteni, hogy a Mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás a jövő évet tekintve is elérhető lesz, tehát érdemes lehet a biztosítások kötését is megfontolni (biztosítás összegének 60 %- támogatást élvez).

 

Közös Agrárpolitika 2023.01.01-től

zös Agrárpolitika 2023.01.01-tőlFontosabb tudnivalók a területalapú támogatásról: A támogatás összege Alaptámogatásból, Agrár Ökológiai Programból és Újraosztott támogatásból fog állni.

-         10 ha alatt hozzávetőlegesen 80 000 Ft körüli összeget kap az ügyfél.

Nem szükséges betartani az „újszerű” vetésforgót vagyis a terület 1/3 részén 3 évig nem lehet ugyan az a növény ami azt jelenti, hogy kukorica önmaga után nem vethető a 3. évben.

Nem szükséges nem termelő felületet hagyni, vagyis a régi zöldítésnek megfelelően 5 %-on pillangóst termelni vagy pihentetett területet hagyni.

-         10 ha felett 150 ha-ig 70 000 Ft körüli összeg jár az alap és újraosztott támogatásból, viszont 10 ha-ig megkapja a 80 000 Ft körüli összeget és ezen felül választható az AÖP plusz vállalásokért amiért plusz támogatással jár.

A kölcsönös megfeleltetés része lesz az 1/3 -os vetésforgó betartása vagyis a területen a vetésszerkezetet úgy kell kialakítani, hogy a 3. évben a területen ne legyen olyan 1/3 rész ahol ugyan az a növény kerül visszavetésre vagyis pl.: kukorica 3. évben nem vethető önmaga után.

A kölcsönös megfeleltetés része lesz az előző ciklusban „Zöldítésként” emlegetett kötelezettség vagyis a nem termelő felület a terület 7 %-án kell, hogy jelen legyen.

A diverzifikáció az AÖP-n belül választható elem lesz. Aki nem választja 30 ha fölött is elég lesz 2 féle növényt vetnie az 1/3-os vetésforgó betartása mellett.

 

-         Termeléshez kötött támogatás

Továbbra is megmarad, tehát a zöldségnövény termesztés, a tejhasznú ill. húshasznú anyatehén támogatások továbbra is hasonló ősszegekkel rendelkezésre állnak majd.

 

Kamarai tagdíjfizetéssel kapcsolatban
November közepétől fogunk tudni tájékoztatást adni, addig biztosan nem kell fizetni az őstermelőként szereplő tagjainknak – szíves megértésüket köszönjük.
 
Üdvözlettel a falugazdászok:
Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)
Barna Péter (+36 70 490 6254    barna.peter2@nak.hu)

AGRÁRKAMARAI VÁLASZTÁS MÁJUS 20-ÁNA videó megtekintéséhez  kattintson a képre!


Agrárkamarai tagok, figyelem!

ÉPÍTSÜK KÖZÖSEN AZ AGRÁRIUM JÖVŐJÉT!

Május 20. Agrárkamarai választás!

Szavazatukat leadhatják 06 és 19 óra között.

Helyszín: Falugazdász Iroda,

Létavértes, Rózsa utca 1-3.

 Választással kapcsolatos információkért kérjük forduljanak falugazdászaikhoz
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2022. áprilisAz alábbiakban rövidén részletezzük jövőbeni teendőket és lehetőségeket.

Egységes területalapú támogatás ELKEZDŐDÖTT!!

2022. április 7-én megjelent a MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR 30/2022. (IV.7.) számú közleménye a 2022. évi egységes kérelem benyújtásáról.

Az Egységes Kérelem benyújtására 2022. április 8. és 2022. május 16. között van lehetőség szankciómentesen, ezt követően további 25 naptári napig, 2022. június 9. napjáig benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg – minden támogatási jogcím tekintetében –munkanaponként 1 %-kal csökkentésre kerül.

A benyújtott egységes kérelem szankciómentes módosítására 2022. május 31-ig, a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egyszázalékos csökkentését eredményező, azaz szankciós módosításra június 9-ig van lehetőség. A termeléshez kötött anyatehéntartás, a termeléshez kötött hízottbikatartás, a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatása módosítás esetén május 16. napját követően minden jogcímre 1 % megvonás kerül megállapításra.

 

FONTOS!!

A TÁMOGATÁSI KÉRELEM BEADÁSÁHOZ KAMARAI MEGHATALMAZÁS SZÜKSÉGES. A MEGHATALMAZÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ HOZZA MAGÁVAL az

„MVH-s jelszavát” és regisztrációs számát.

 

Amennyiben a fönt említett adatok nincsenek meg, szükség lesz a személyes Ügyfélkapu felhasználónév és jelszóra vagy újonnan igényelt „MVH-s jelszóra”

Jelszó igényelhető személyesen a MÁK Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályánál is. ( Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 146.)

 

Növényvédelem: Azon termelőknek, akik használnak I. forgalmi kategóriás növényvédelmi készítményeket, azoknak kötelező növényorvossal szerződést kötni és a növényorvost megnevezni az Egységes Kérelem felületen.

A támogatási kérelem személyes jelenlét mellet igényelhető, kérjük időpontegyeztetés miatt telefonon érdeklődni szíveskedjenek!

 

Aktuális pályázati lehetőségek, támogatások

Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez
történő csatlakozásának támogatása ( Hajdúsági torma eredetvédettség)

A Hajdúsági Torma eredetvédettség megjelölés alkalmazására nyújtandó pályázati felhívásra támogatási kérelmet 2022. december 30. napjáig lehet benyújtani. A pályázatot elnyerők 1000 EURO/év támogatást kapnak 5 éven keresztül a torma termesztés után, függetlenül attól, hogy mekkora területen termelnek tormát ill. évente elszámolási kötelezettségnek kell eleget tenni. A pályázat pontozásos elbírálást követően kerül kihirdetésre.

 

A Támogatási kérelem beadásának feltételei:

A NÉBIH részére bejelentett torma termő területet a Hajdúsági Torma termesztéstechnológiának megfelelő termesztési módszer alkalmazásával kell művelni, melyet naprakész gazdálkodási napló és permetezési napló vezetésével kell alátámasztani. Abban az esetben, ha I. kategóriájú növényvédőszer alkalmazására kerül sor Növényorvossal kötött szerződéssel kell rendelkezni.

A regisztrációt az alábbi településeken tormát termelők tehetik meg.

Debrecen (Debrecen-Haláp, Debrecen-Bánk), Létavértes, Újléta, Kokad, Álmosd, Bagamér, Vámospércs, Hosszúpályi, Monostorpályi, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Nyíradony

1)                 Az Oltalom alatt álló földrajzi árujelzés igazolást a NÉBIH adja ki amennyiben ellenőrzést követően bebizonyosodott, hogy az ügyfél megfelelt a fent leírtaknak. (kötelező)

2)                 Szakmaközi szervezeti igazolást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adja ki. (kötelező)

3)                 Szakirányú végzettséget igazoló dokumentum (nem kötelező, de a pályázati elbírálás során jelentős pontvesztéssel jár végzettség után 20-30 pont adható)

4)                 Abban az esetben, ha a pályázó egy növényre alapozottan ad be Támogatási kérelmet (vagyis aki csak torma termesztésére adja be) további 15 ponttól esik el.

A pontozási feltételeket azért szükséges megvizsgálni mert nagyban befolyásolja az egész pályázat sikerességét.

 

VP2-6.3.1-20 Mezőgazdasági kisüzemek támogatása - 15000 EURO vissza nem térítendő támogatás benyújtható:   2022. május 14. – 2022. május 28.

Azon gazdálkodók, akiknek a 2021 évi árbevétele a 2022.01.01-ei EURO árfolyamon eléri a 3000 EUROnak megfelelő forintösszeget, de nem haladja meg a 6000 EUROnak megfelelő forintösszeget és több mint 1 éve 10000 fő alatti településen bejelentett lakcímmel rendelkezik, jogosult a támogatási kérelem beadására. VAGY az előző lezárt évben üzemmérete 0,72 ha és 1,4 ha torma vetésterülettel rendelkezett VAGY 3,5 ha kukorica és 7 ha kukorica közé esik. (További információkért forduljon a falugazdászokhoz.)

 

Őstermelői nyilvántartásról

2021. január 1-től nem kell a betétlapokat megújítani, azok az ügyfelek keressenek fel bennünket, akik megszüntetni kívánják tevékenységüket ill. ŐCSG-t vagyis az Őstermelők Családi Gazdaságát kívánják létrehozni vagy éppen megszüntetni vagy módosítani.

 

Üdvözlettel:

Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)

Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)TORMATERMELŐK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK (NAK) - HAJDÚSÁGI TORMA


Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2022. március

 

Az alábbiakban rövidén részletezzük jövőbeni teendőket és lehetőségeket.

 

Nitrát adatszolgáltatás március 31-ig

Minden nitrátérzékeny területre kijuttatott nitrogén hatóanyag tartalmú műtrágya ill. szervestrágya bevallása kötelező a NÉBIH felé. A bevallás elkészítésében továbbra is segítséget nyújtunk. A bevallás határideje március 31.

 

Anyajuh támogatás

Támogatási Kérelmet a Juh és Kecsketenyésztők Országos Egyesületének képviseletében az instruktor által kiadottki anyajuh létszám után lehet igénybe venni. A támogatási kérelem benyújtása 2022.02.01-től 2022.03.21-ig szankciómentesen adható be, a 2022. március 21-i határidőt követően további 25. naptári napig, 2022. április 15. napjáig benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg – a támogatás tekintetében – munkanaponként 1 %-kal csökkentésre kerül.

-         termeléshez kötött közvetlen anyajuhtartás támogatás: 1 egyed után is igényelhető

-         átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás: 10 egyed után igényehető

-         szakszerű apaállat használat kötelező

Támogatás igénybevétele esetén kérjük hozza magával az MVH-s regisztrációs számot és jelszót.

 

Egységes területalapú támogatás

Várhatóan április közepétől indul a támogatási kérelmek beadására alkalmas felület. A támogatási kérelmek gördülékeny beadásának érdekében kérjük keressék meg a Magyar Államkincstár Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vagy még az akkori MVH által kiadott, MVH-s jelszót és a meghatalmazások elkészítése érdekében minél előbb keressenek fel bennünket ugyanis a személyi változások miatt azok megszűntek így nem tudjuk a kérelmeket beadni. Amennyiben a jelszó nincs meg vagy lejárt új jelszó igénylését kell eszközölni, melyben kérésükre segítünk.

Az egybefüggő legkisebb igényelhető terület 0,25 ha melyet belterületi ingatlanok esetén is lehet igényelni de az igénylés minimális mértéke kérelemszinten el kell, hogy érje az 1 ha területnagyságot.

 

Aktuális pályázati lehetőségek, támogatások

TOVÁBBRA IS VP2-6.3.1-20 Mezőgazdasági kisüzemek támogatása - 15000 EURO vissza nem térítendő támogatás benyújtható:   2022. május 14. – 2022. május 28.

 

Azon gazdálkodók, akiknek a 2021 évi árbevétele a 2022.01.01-ei EURO árfolyamon eléri a 3000 EUROnak megfelelő forintösszeget, de nem haladja meg a 6000 EUROnak megfelelő forintösszeget és több mint 1 éve 10000 fő alatti településen bejelentett lakcímmel rendelkezik, jogosult a támogatási kérelem beadására. (További információkért forduljon a falugazdászokhoz.)

 

VP2-4.1.1-20 Állattartó telepek fejlesztésének támogatása

Továbbra is lehetőség van állattartó telepek építésre, felújítására, munkagépek vásárlásának támogatására 50 %-os arányban.

Támogatás benyújtható: 2022. február 28. – 2022. március 31.

 

Őstermelői nyilvántartásról

A jövőben nem szükséges a betétlapok megújítása, azok az ügyfelek keressenek fel bennünket, akik megszüntetni kívánják tevékenységüket ill. ŐCSG-t vagyis az Őstermelők Családi Gazdaságát kívánják létrehozni, vagy éppen megszüntetni, vagy módosítani.

 

Üdvözlettel:

Hegymegi Ferencné (+36304239272 hegymegi.ferencne@nak.hu)

Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)

Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2022. február


Az alábbiakban rövidén részletezzük jövőbeni teendőket, történéseket és lehetőségeket.


Téli gazdaest 2022. február 22.   -   17:00 órai kezdettel

Tájékoztatjuk a gazdálkodókat, hogy 2022.02.22-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága Téli gazdaestét szervez, melynek helyszíne Létavértes Város Könyvtár és Művelődési ház (Színházterem) 4281 Létavértes, Árpád tér 8.

Tervezett program:

-            Őstermelők Családi Gazdaságának átadási lehetősége és a vele járó juttatások ismertetése
-           
Tájékoztató a LEADER pályázatokról
-           
A Vidékfejlesztési program keretében folyamatban lévő Pályázati lehetőségek
-           
Falugazdász aktualitások
-           
ICL innovative Agsolution Előadása – Amire a talajnak és a növénynek természetesen szüksége van - Gabona és torma termesztési technológiák

A rendezvényen való részvétel feltétele az oltási bizonyítvány bemutatása és maszk használata!

 

Nitrát adatszolgáltatás március 31-ig

Minden nitrátérzékeny területre kijuttatott nitrogén hatóanyag tartalmú műtrágya ill. szervestrágya bevallása kötelező a NÉBIH felé. A bevallás elkészítésében továbbra is segítséget nyújtunk. A bevallás határideje március 31.

Anyajuh támogatás

Támogatási Kérelmet a Juh és Kecsketenyésztők Országos Egyesületének képviseletében az instruktor által kiadottkiadott anyajuh létszám után lehet igénybe venni. A támogatási kérelem benyújtása 2022.02.01-től 2022.03.21-ig szankciómentesen adható be, a 2022. március 21-i határidőt követően további 25. naptári napig, 2022. április 15. napjáig benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg – a támogatás tekintetében – munkanaponként 1 %-kal csökkentésre kerül.

-            termeléshez kötött közvetlen anyajuhtartás támogatás: 1 egyed után is igényelhető

-            átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás: 10 egyed után igényehető

-            szakszerű apaállat használat kötelező

Támogatás igénybevétele esetén kérjük hozza magával az MVH-s regisztrációs számot és jelszót.

Aktuális pályázati lehetőségek, támogatások

TOVÁBBRA IS VP2-6.3.1-20 Mezőgazdasági kisüzemek támogatása - 15000 EURO vissza nem térítendő támogatás benyújtható:        2022. február 14.- 2022. február 28.

 2022. május 14. – 2022. május 28.

Azon gazdálkodók, akiknek a 2021 évi árbevétele a 2022.01.01-ei EURO árfolyamon eléri a 3000 EUROnak megfelelő forintösszeget, de nem haladja meg a 6000 EUROnak megfelelő forintösszeget és több mint 1 éve 10000 fő alatti településen bejelentett lakcímmel rendelkezik, jogosult a támogatási kérelem beadására. (További információkért forduljon a falugazdászokhoz.)

 

VP2-4.1.1-20 Állattartó telepek fejlesztésének támogatása

Továbbra is lehetőség van állattartó telepek építésre, felújítására, erőgépek és munkagépek vásárlásának támogatására 50 %-os arányban.

támogatás benyújtható: 2022. február 28. – 2022. március 16.

2022. március 17. – 2022. március 31

 

Őstermelői nyilvántartásról

A jövőben nem szükséges a betétlapok megújítása, azok az ügyfelek keressenek fel bennünket, akik megszüntetni kívánják tevékenységüket ill. ŐCSG-t vagyis az Őstermelők Családi Gazdaságát kívánják létrehozni vagy éppen megszüntetni vagy módosítani.

 

Üdvözlettel:

Hegymegi Ferencné (+36304239272 hegymegi.ferencne@nak.hu)

Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)

Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2021. december

Az alábbiakban rövidén részletezzük jövőbeni teendőket, történéseket és lehetőségeket.

Tájékoztatás a 2021 évi tagdíjfizetésről
Az előző cikkünkben írtakon túl a tagdíj befizetésének határideje 2021. november 30. volt, azon gazdálkodók, akik elmulasztották befizetni tagdíjukat 10-%-os hátralék mellett továbbra is megtehetik, amely rendezhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, OTP BANK Nyrt.-nél vezetett 11749008-20190244 számú bankszámlájára történő banki átutalással; ebben az esetben a közlemény rovatban fel kell tüntetni a tag kamarai nyilvántartási számát, továbbá adószámát vagy adóazonosító jelét. A tagdíj az e-Irodán keresztül online díjfizetéssel is kiegyenlíthető.

Zöldítéssel kapcsolatos teendők
Azon gazdálkodók, akik az ökológiai másodvetéssel tesznek eleget a zöldítés követelményeinek és az elvetett másodvetés vetési dátumtól számított 60 nap eltelt, és ezen felül már leforgatásra is kerültek, kérjük jelezzék részünkre a bejelentési kötelezettség miatt, ugyanis a teljes megfelelés ezt követően lesz elismert a Kincstár részéről.

Vetésszerkezetek kialakítása
10 ha alatt elég 1 növényfaj, 10 ha fölött 2 növényfaj és 30 ha fölött 3 növényfaj vetése szükséges. 10 és 30 ha között a fajok aránya szerint maximum 75 % lehet a főnövény és így 25 % a másik növény. 30 ha fölött 5 % legyen legalább a harmadik növény és maximum 75 % lehet a főnövény.
A zöldítésben a lucerna illetve más pillangós növények szorzója 1-re változott szemben a 0,3-es szorzójú másodvetéssel, tehát lucernából 100 ha szántó esetén elég 5 ha-t elvetni, ezzel megfeleltünk a zöldítésnek ill. a 3. növénynek is.
2008 után telepített EMVA MGTE erdők is elszámolhatók zöldítési felületként melyeknek szintén 1 a szorzója.

Aktuális pályázati lehetőségek, támogatások
TOVÁBBRA IS VP2-6.3.1-20 Mezőgazdasági kisüzemek támogatása - 15000 EURO vissza nem térítendő támogatás benyújtható: 2022. február 14.- 2022. február 28.
Azon gazdálkodók akiknek a 2021 évi árbevétele a 2022.01.01-ei EURO árfolyamon eléri a 3000 EUROnak megfelelő forintösszeget, de nem haladja meg a 6000 EUROnak megfelelő forintösszeget és több mint 1 éve 10000 fő alatti településen bejelentett lakcímmel rendelkezik, jogosult a támogatási kérelem beadására. (További információkért forduljon a falugazdászokhoz.)

Gazdálkodási napló (január 1-31 között)
2022 január 31-ig kötelező az alábbi jogcímek kapcsán a gazdálkodási naplók online beküldése:
- NATURA 2000
- Agrár Környezet Gazdálkodás
- Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés

Őstermelői nyilvántartásról
A jövőben nem szükséges a betétlapok megújítása. Azok az ügyfelek keressenek fel bennünket, akik megszüntetni kívánják tevékenységüket ill. ŐCSG-t vagyis az Őstermelők Családi Gazdaságát kívánják létrehozni, vagy éppen megszüntetni.Ezúton kívánunk a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának nevében
Áldott Karácsonyt és egészségben jó termésben bővelkedő
Boldog Új ÉvetÜdvözlettel:
Hegymegi Ferencné (+36304239272 hegymegi.ferencne@nak.hu)
Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)
Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2021. október

Az alábbiakban röviden részletezzük a jövőbeni teendőket, történéseket és lehetőségeket.

A 2021 évi tagdíjfizetésről
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíjfizetés az alábbiak szerint zajlik.
Az őstermelők és egyéni vállalkozók 2021. október 15-től - 2021. november 15-ig tekinthetik meg a NAK portálján keresztül elérhető e-Iroda fiókjukban a Kamara által számukra megállapított 2021. évi tagdíjat. A tagdíjak megállapítása a 2019. évi árbevétel alapján történik. Azon gazdálkodók, akiknek a 2019 évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, a NAK postai csekket küld a 2.000 forintos tagdíjról. A tagdíj befizetésének határideje 2021. november 30. amely rendezhető a NAK OTP BANK Nyrt.-nél vezetett 11749008-20190244 számú bankszámlájára történő banki átutalással; ebben az esetben a közlemény rovatban fel kell tüntetni a tag kamarai nyilvántartási számát, továbbá adószámát vagy adóazonosító jelét. A tagdíj az e-Irodán keresztül online díjfizetéssel is kiegyenlíthető.

Zöldítéssel kapcsolatos teendők
Azon gazdálkodók, akik az ökológiai másodvetéssel tesznek eleget a zöldítés követelményeinek október 1-ig kötelesek a zöldítő magkeverékeket elvetni. A vetés bejelentésére október 14-éig van lehetőség, ezután jogvesztő hatályú. A vetést követően 60 nap elteltével lehetőség nyílik a beforgatásra, a beforgatás dátumát szintén jelezni szükséges 15 napon belül.

Vetésszerkezetek kialakítása
Aktuális az őszi vetésű növények figyelembevételével kialakítani a vetésszerkezetet.
10 ha alatt elég 1 növényfaj, 10 ha fölött 2 növényfaj és 30 ha fölött 3 növényfaj vetése szükséges. 10 és 30 ha között a fajok aránya szerint maximum 75 % lehet a főnövény és így 25 % a másik növény. 30 ha fölött 5 % legyen legalább a harmadik növény és maximum 75 % lehet a főnövény.
A zöldítésben a lucerna illetve más pillangós növények szorzója 1-re változott szemben a 0,3-es szorzójú másodvetéssel, tehát lucernából 100 ha szántó esetén elég 5 ha-t elvetni, ezzel megfeleltünk a zöldítésnek ill. a 3. növénynek is.
2008 után telepített EMVA MGTE erdők is elszámolhatók zöldítési felületként melyeknek szintén 1 a szorzója.

Aktuális pályázati lehetőségek, támogatások
VP2-6.3.1-20 Mezőgazdasági kisüzemek támogatása - 15000 EURO vissza nem térítendő támogatás benyújtható: 2022. február 14.- 2022. február 28.
VP3-4.2.1.3-21 Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása –A beruházás 50 %-a támogatott
VP6-7.2.1.1-21 Külterületi helyi közutak fejlesztése  -benyújtható: 2021. október 29. – 2021. november 30.
VP4-11.1.1-11.2.1-21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása
-benyújtható: 2021. október 25-2021. november 25-ig.
VP4-10.1.1-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés - benyújtható: 2021. október 25-2021. november 25-ig.
Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának átmeneti támogatása: benyújtása: 2021. október 1. és október 31. között

Személyi változások:
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának falugazdászai közül többen úgy döntöttek, hogy más területen folytatják munkájukat, így soraikban találjuk Létavértesen, Kokadon, Újlétán és Monostorpályiban a gazdálkodók érdekeit segítve több éven át tevékenykedő Tótin Zsófia és Zilahi Kristóf kollégáinkat is.
Munkájukhoz és életútjukhoz a gazdálkodók és falugazdászok nevében sok sikert és jó egészséget kívánunk.

A jövőben két új kolléga, nevezetesen Hegymegi Ferencné és Nagy János kollégáink, illetve továbbra is Barna Péter, állunk szíves rendelkezésükre.
Reginának és Jánosnak munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk, forduljanak hozzájuk bizalommal.

Üdvözlettel:
Hegymegi Ferencné (+36304239272 hegymegi.ferencne@nak.hu)
Nagy János (+36707968501 nagy.janos3@nak.hu)
Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2021. július

Mint már az előző cikkeinkben is jeleztük az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvényt. A törvény az itt ismertetett családi működési formák (Őstermelők, Őstermelők CSaládi Gazdasága és a Családi Mezőgazdasági Társaság) szabályait tartalmazza.
Aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, az 2021. január 1-től is őstermelőnek minősül.

Az eddigi közös őstermelők, valamint családi gazdaságok tagjai személyükben őstermelőnek minősülnek, együttesen pedig ŐCSG-ként (Őstermelői Családi Gazdaság) működnek tovább, amelyről a NAK falugazdászai nyilatkozattételre és szerződéskötésre hívják fel a gazdálkodók figyelmét.

ŐSTERMELŐK CSALÁDI GAZDASÁGA
• Tagjai 16 éven felüli őstermelők
• Tagjai egymással hozzátartozói viszonyban állnak
• Tagjai legalább ketten vannak
• Személyes közreműködés kötelező, de nem előírás a főállás
• Egy őstermelő csak egy ŐCSG tagja lehet
• Aki 16 éven aluli, de 2020. december 31-én családi gazdaság tagja volt, az maradhat az ÖCSG tagja
• Szerződéssel alapítható – polgári jogi társaság szabályai szerint
• Tagjai nevében a képviselő eljárhat
• Tagok és alkalmazottak az értékesítéskor eljárhatnak a többi tag nevében

A korábban közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező gazdálkodók nyilatkozattételének és a szerződések benyújtásának határideje 2021. szeptember 15.
A közös őstermelői igazolványok átforgatásához szükséges ŐCSG szerződések formanyomtatványát a Falugazdász irodában mindenki számára elérhetővé tettük igény és családtagok száma szerint. Szerződések benyújtásának határideje szeptember 15. Alapító szerződés nélküli ÖCSG automatikusan törlésre kerülnek a rendszerből. Fontos, hogy a szerződések szeptember 15-ig beérkezzenek a falugazdász irodába.

Lehetőség van arra, hogy a korábban közös őstermelői igazolványon szereplő gazdálkodók külön- külön egyénileg folytassák tovább az őstermelői tevékenységüket, illetve meg is lehet szüntetni az egyéni, illetve a közös őstermelői tevékenységet is, abban az esetben, ha már nem kívánják közösen folytatni a termelést.
CSALÁDI GAZDASÁGOK EGYÉNI VÁLLALKOZÓ VEZETŐVEL

Az egyéni vállalkozó családi gazdálkodók 2021. január 1. napjától mezőgazdasági őstermelőnek minősülnek. Az Agrárkamara 2021. március 31-éig nyilatkozattételre hívja fel ezen őstermelőket, hogy mezőgazdasági termelő tevékenységüket egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként kívánják folytatni a jövőben. Azon esetekben, amikor a támogatás igénybevételének feltétele az volt, hogy a tevékenység folytatása egyéni vállalkozóként történjen (Fiatalgazdák induló támogatása), a feltételt megtartottnak kell tekinteni, akkor is, ha az igénylő a tevékenységét 2021. január 1-től őstermelőként folytatja. (A jelenleg nem családi gazdálkodó egyéni vállalkozókat nem érinti a nyilatkozattétel.)
A nyilatkozattételhez szintén tudunk formanyomtatványt biztosítani a gazdálkodóknak.

Zilahi Kristóf (+36 70 528 5804; zilahi.kristof@nak.hu),
Tótin Zsófia (+36 70 337 6903; totin.zsofia@nak.hu),
Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2021. április


FELKÉSZÜLTEN VÁRJA AZ ÁPRILIS 7 -ÉN INDULÓ 
EGYSÉGESKÉRELEM-BEADÁSI IDŐSZAKOT A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARAÁprilis 7-én 18:00 órától a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság online agrárfórumot tart, ahol az idei évi kérelembeadás aktualitásai mellett szó lesz a Vidékfejlesztési Programban hamarosan megnyíló pályázati forrásokról is. A csatlakozáshoz szükséges meghívót keresse a www.nak.hu honlapon, illetve a falugazdászoknál.

Az április 7-től beadható egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15. szombatra esik – 2021. május 17.
A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén, a
Megyénkben 2020-ban több mint 11000 kérelmet nyújtottak be Falugazdász Kollégáink, közel 95 %-át telefonon keresztül. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzethez, ezért bizakodunk, hogy az idei évben is sikeres lesz a megyénkben a kérelembeadás.
A telefonon történő kérelembeadások miatt várhatóan nehezen lesznek elérhetőek falugazdászaink, ezért kérjük többször próbálják hívni őket, illetve mindenkit vissza fognak hívni. Kérjük a Gazdálkodók együttműködését és türelmét.


Amennyiben szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes telefonos időpont egyeztetés után lesz lehetőség. Irodáinkban tagjaink és munkatársaink egészségének védelmében szigorú járványvédelmi intézkedéseket tartunk fent, melyet kérünk betartani.


Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságát a 52/503-310 telefonszámon és a hajdubihar@nak.hu e-mail cím elérhetőségeken; a falugazdászok elérésében munkatársaink segítséget nyújtanak. Valamint a NAK portálján lekérdezhetik majd a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászok elérhetőségeit.


Az idei évtől kezdődően már nincs szükség az őstermelői igazolvány megújítására. A NAK kéri tagjait, hogy a kérelembeadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel, családi gazdasággal kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat.
Kérjük a tisztelt gazdálkodókat, hogy a gördülékeny ügyintézés érdekében türelmesen várják telefonos megkeresésünket.


Üdvözlettel a falugazdászok:

Tótin Zsófia (+36 70 337 6903;
Zilahi Kristóf (+36 70 528 5804;
Barna Péter (+36 70 490 6254
barna.peter2@nak.hu
 


Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2021. február

A Családi gazdaságok és az őstermelői tevékenység reformja az előző cikkünkben taglalt változásokon túlmutatóan az alábbi fontos változásokat hozta magával:

-        Az egyéni őstermelői igazolványok, amelyek 2020. december 31-én hatályosak voltak azok 2021. január 1-től automatikusan érvényesek. (Ebben az esetben az ügyfeleknek nincs teendőjük, nem kell betétlapot érvényesíteni)

-        A közös őstermelői igazolványok, amelyek 2020.12.31-én hatályosak voltak azok 2021. január 1-től automatikusan érvényesek és Őstermelők Családi Gazdaságának hívjuk. (Ebben az esetben a ŐCSG tagjainak szüksége lesz egy Családi Gazdasági szerződés létrehozására. Ezen ügyfeleket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fel fogja keresni és segítséget fog nyújtani a szerződések létrehozásában, ennek határideje 2021. július 31.

-        Értékesítés esetén 2021.01.01-től nem az őstermelői igazolvány számot kell feltüntetni a felvásárlási jegyen, hanem a NEBIH által generált FELIR számot. Az Őstermelők nyilvántartása továbbiakban az őstermelői nyilvántartási rendszerben történik, az őstermelői kártya megszűnt.  A FELIR számokról, ŐCSG nyilvántartási számokról a NEBIH honlapján működő Őstermelő kereső program segítségével lehet adatokhoz jutni a közölt linken  ---   https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo-kereso

-        Egyéni vállalkozó Családi Gazdálkodók nyilatkoztatása továbbra is március 31-éig esedékes arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban ŐCSG vagy Egyéni vállalkozóként kívánják folytatni tevékenységüket.

 

Gazdálkodással kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatos jelentési kötelezettségek

-        A nitrátérzékeny területen gazdálkodók Nitrát-adatszolgáltatásra kötelezettek, a bevallás határideje 2021. március 31.

-        A Nitrátrendelet kimondja, hogy 5 évente egyszerűsített talajvizsgálati jegyzőkönyvvel kell rendelkezni a nitrátérzékeny területekre vonatkozóan. Ezért akik nem rendelkeznek ezen megfeleléssel fontos, hogy tápanyag kijuttatás előtt talajmintát vegyenek és azt a falugazdász irodán keresztül talajtani laboratóriumba el kell juttatni.

Pályázati lehetőségek:

-         Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása

-        VP Öntözésfejlesztés

-        Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése (Második szakasz: 2021. március 1. – 2021. március 16. - Harmadik szakasz: 2021. április 6. – 2021. április 20.)

 

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal

A vírushelyzetre való tekintettel ügyintézést megelőzően továbbra is telefonos időpont-egyeztetés szükséges

 

Üdvözlettel   falugazdászok:

Tótin Zsófia (+36 70 337 6903; totin.zsofia@nak.hu),

Zilahi Kristóf (+36 70 528 5804; zilahi.kristof@nak.hu),

Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)

 

Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2020. december


Megjelent az őstermelői, családi gazdasági rendszer és az agráradózás reformjáról szóló törvény

Megjelent a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, 2021. január 1-én hatályba lépő jogszabály révén kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.
 
Jövő évtől három szervezeti forma mentén alakul a családi működési formák szabályozása. Ezek az őstermelők, az őstermelők családi gazdaságai (ŐCSG) és a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT). Azon működési formák, melyeket a törvény nem érint (például egyéni vállalkozók), változatlan szabályok szerint működhetnek a továbbiakban is.
 
Cél az agrártársadalom számára kedvezőbb gazdasági környezet kialakítása, az adókedvezmények bővítése, az adminisztráció csökkentése. Arra ösztönözzük a családi gazdaságokat, hogy fejlesszenek, hogy állítsanak elő nagyobb hozzáadott értéket, álljanak több lábon. Az új jogszabály ráirányítja a figyelmet arra, hogy a termelőknek társadalmi elismerés az adókedvezmény. Abban bízunk, hogy ezáltal még több fiatal lát majd jövőképet az agráriumban.
 
Őstermelők
Kibővül az őstermelők tevékenységi köre, összhangban a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységekkel. Az ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel 25%-át teheti ki.
Évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére, megközelítőleg 1 millió forintra nő azon értékhatár, amelyet el nem érő éves bevétel esetén a mezőgazdasági őstermelőnek nem kell jövedelmet megállapítania, azaz nem kell személyi jövedelemadó bevallást készítenie. Ezen értékhatáron felül az őstermelők kétféle adózás – az átalányadózás és a tételes költségelszámolás – közül választhatnak.
Átalányadózás esetén az eddigi 8 millió forintos kvázi adómentes határ az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 10 millió forintra nő. A következő lépcsőfok ennek a kétszerese, a jelenlegi minimálbérrel számolva körülbelül 20 millió forint – eddig van lehetőség kedvezményes átalányadózásra. Ennél nagyobb árbevételnél már tételes költségelszámolásra kell áttérni. Kedvező változás, hogy az adómentes sáv átlépése esetén csak az afeletti összegre vetítve kell megfizetni az adót. Az őstermelői tevékenységgel összefüggésben folyósított támogatások nem minősülnek bevételnek, azok adómentessé válnak.
A kistermelői rendelet hatálya alatt tevékenykedők is részesülhetnek az őstermelők számára nyújtott kedvezményekből. Esetükben őstermelői (nem kiegészítő) tevékenységnek minősül a termékfeldolgozás – így nem számít majd bele a 25%-os bevételi korlátba –, ha saját maga dolgozza fel a saját gazdaságában előállított alapanyagot, és az a kistermelői rendeletben szabályozott mennyiséget nem haladja meg.
 
Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG)
A jelenlegi közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaság egyesített formája az őstermelők családi gazdasága, jövő évtől ez a működési forma áll rendelkezésre a közösen tevékenykedő hozzátartozók számára. Adózásuk az őstermelőknél megszabott értéket többszörözi a résztvevők számával, a kedvezményes adózás felső értékhatára viszont nem haladhatja meg a 4 személyre számított összeget, tehát jelenleg a megközelítőleg 80 millió forintot.
 
Családi mezőgazdasági társaság (CSMT)
Új minősítő kategória jön létre a társasági formában működő gazdaságok számára. A minősítést azon gazdasági társaság, szövetkezet, vagy erdőbirtokossági társulat kaphatja meg, aminek tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak. A minősítést a NAK-nál kell majd kérelmezni. A CSMT-k tagjai számára – ugyanúgy, mint az őstermelők családi gazdaságainak - a termőföld-adásvételeknél és -haszonbérleteknél kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőség biztosított.
 
A gazdasági társaságokból – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e CSMT-minősítéssel vagy sem - adófizetés kötelezettsége nélkül kivehető a normatív támogatásként kapott összeg, a saját földért kapott bérleti díj, és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára vagy tőketörlesztése. Az ilyen módon mentesített jövedelem ugyanazon gazdaság esetén adóévenként nem haladhatja meg az 50 millió forintot
 
Teendők, praktikus tudnivalók az érintetteknek
Több mint 30 ezer őstermelő és 1700 családi gazdaság érintett a változásokban Hajdú-Bihar megyében. Felhívjuk a figyelmüket az alábbi változásokra.
·            Megszűnik a fizikai őstermelői igazolvány.
·            Megszűnik az őstermelői értékesítési betétlap érvényesítési funkciója.
·            Aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, az 2021. január 1-től is őstermelőnek minősül. Ha egy termelő az őstermelő nyilvántartásba felveteti magát, őstermelői tevékenységének megszüntetésének bejelentéséig őstermelő marad, így nem kell évente felkeresni a falugazdászt március 20-ig az őstermelői igazolvány meghosszabbítása miatt.
·            Akik 2020. december 31-én közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, ők 2021. január 1-től ŐCSG-ként működnek. (A NAK ez ügyben adategyeztetést végez 2021. június 30-ig).
·            Akik 2020. december 31-én családi gazdaság tagjai voltak, jövő év elejétől személyükben őstermelőknek minősülnek, együttesen pedig ŐCSG-ként működnek tovább.
 
A NAK a legszélesebb körben tájékoztatja a tagjait
A NAK falugazdászai tájékoztatják a gazdákat az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókról. A Hajdú-Bihar megyei falugazdászok elérhetőségei
ITT
találhatóak. A NAK külön internetes aloldalon
http://www.nak.hu/csg
) foglalja össze. Itt részletesen megismerhető az új szabályozás, elérhető egy adózási kalkulátor, a családi gazdaságok reformjáról szóló
tájékoztató kiadvány
, egy általános, illetve minden működési formához kapcsolódóan egy-egy külön kisokos. A NAK mindemellett online rendezvényekkel, videókkal is segíti tagjai tájékozódását, eligazodását.
 
A témával kapcsolatos részletes információkért, a felmerülő kérdésekkel és észrevételekkel forduljanak Kissné Gyarmati Ágnes megyei igazgató asszonyhoz a +36 30 694 3498-as telefonszámon vagy a
gyarmati.agnes@nak.hu
e-mail címen.
Kapcsolat:
Fekete Zsanett, PR és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettes, +36 30 219 1319,
fekete.zsanett@nak.hu
Konrád Szilárd, vezető kommunikációs szakértő, +36 30 597 1292,
konrad.szilard@nak.hu
Internet:
www.nak.hu/sajto


 2020. szeptemberTisztelt Gazdálkodók!                                                                         2020. április

 

Elkezdődött az idei Egységes kérelem beadásának időszaka, melyben a falugazdászok idén is mindenben igyekeznek az Önök segítségére lenni, bár nem a megszokott rend szerint.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Létavértesi ügyfélszolgálati pontján a továbbiakban KIZÁRÓLAG ELŐRE EGYEZTETETT IDŐPONTBAN lehetséges a személyes ügyfélfogadás.

A NAK – felelős köztestületként és munkáltatóként – 2020. március 16-tól a mintegy 600 fős, országos falugazdász-hálózatánál rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezetett be, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentse a koronavírus-járvány terjedésének lehetőségét a személyes ügyféltalálkozások számának korlátozásával.

 

Azért, hogy az elindult, kiemelten fontos időszakban – az egységes kérelmek beadása alatt – a kamarai tagok teljes körű támogatást kapjanak, a munkatársaink egészségének védelme mellett, a NAK módosította ezt az ügyfélfogadási rendet: ahogyan minden ügyfélszolgálati irodában Létavértesen is a továbbiakban kizárólag telefonos vagy e-mailes időpont egyeztetés után történhet a személyes ügyfélfogadás !

 

A falugazdászok a korábbi ügyfeleiket április 20-ig telefonon keresik az időpont-egyeztetés céljából. Ha április 20-ig nem kaptak értesítést, kérjük csak abban az esetben keressék a falugazdász kollégákat ezzel is segítve az ügyintézés gördülékenységét és ügyintézési munkájukat!

 

Az Egységes kérelmeket 2020. május 15-ig van lehetőség benyújtani szankciómentesen, illetve a határidőn túl június 9-ig naponta 1% szankció számítás mellett van lehetőség benyújtani. Június 9 után pedig már nincs lehetőség új támogatás benyújtására.

 

A kiemelt időszak alatt a falugazdászok valamennyi hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük beadásában, viszont a számunkra is új helyzet miatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Tótin Zsófia (+36 70 337 6903; totin.zsofia@nak.hu),

Barna Péter (+36 70 490 6254 barna.peter2@nak.hu)

Zilahi Kristóf (+36 70 528 5804; zilahi.kristof@nak.hu),Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2020. január
   

Őstermelői igazolványok

Az őstermelői kártyákat 2020. évben is szükséges felülírni a megváltozott személyes adatokkal (név-, lakcímváltozás, NAV-nál bejelentett tevékenységi kör bővítés), illetve minden földterületet érintő változást, értékesíteni kívánt termékek körét és mennyiségét illetően. A 2016-ban kiadott Őstermelői igazolványok 2020. 12. 31-ig hatályosak, de csak 2018.12.31-ig voltak érvényesek. További egy évre, a 2020-as évre lehetőségük van a termelőknek érvényesíteni az igazolványokat.
A 2017-ben kiadott Őstermelői igazolványok 2019.12.31-ig voltak érvényesek. További két évre 2020 és 2021 évre lehetőségük van a termelőknek érvényesíteni az igazolványokat
Az érvényesítés határideje minden igazolvány esetében március 20.
A 2016-ban kiadott Őstermelői igazolványokat cserélni szükséges az őrtermelői tevékenység folytatásához, az igazolványok cseréjét 2020. decemberében végezzük.
Kérünk mindenkit, hogy őstermelői kártyáját minden esetben hozza magával, az ügyintézési idő csökkentése érdekében.

Nitrát adatszolgáltatás

A 2019. évre vonatkozó nitrát adatszolgáltatást a 2020. januárjától - március 31-ig kell teljesíteni. Benyújtás: elektronikusan - ÁNYK program + Ügyfélkapus benyújtás -> visszaigazoló levél érkezik. A beküldött adatlap másolatát 5 évig meg kell őrizni! Adatszolgáltatáshoz a területek helyrajzi száma, blokkazonosítója, előző évben termesztett növények listája, és a kijuttatott N hatóanyag mennyisége szükséges.

80 órás növényvédelmi alaptanfolyam „Zöldkönyves”

A tanfolyam díja 70560 Ft, melynek 90%-a támogatott, így a részt vevőknek 7056 Ft- ot kell kifizetni. (nem kell előfinanszírozni a teljes díjat, hanem valóban CSAK ennyit kell kifizetni).

 

Kik vehetnek részt, kik jogosultak részt venni a képzésen?

Csak MVH regisztrációs számmal (ügyfél azonosítóval) rendelkező természetes személlyel köthető felnőttképzési szerződés. Az adott személy lehet mezőgazdasági termelő, erdőgazdálkodó vagy élelmiszer-feldolgozó.

-             őstermelő
-             családi gazdaság
-             erdőgazdálkodó természetes személy
-             agrártevékenységet végző vállalkozás (cég/egyéni vállalkozó) Cég vezető tisztségviselője részt vehet, alkalmazottja csak munkáltatói igazolással delegálható a tanfolyamra.

Jelentkezéshez szükséges iratok:

-             min. 8 évfolyamot igazoló iskolai végzettséget igazoló dokumentum
-             érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóigazolvány
-             orvosi alkalmassági igazolás (a vizsgára legkésőbb hozni kell)

Feltétel a 18. életév betöltése. Jelentkezni a falugazdász irodában lehet.

 

Talajmintavétel, laborvizsgálat, tápanyag-gazdálkodási tervkészítés!

2020 januárjától teljes körű szolgáltatást nyújt a Kamarai a talajmintavételben a gazdálkodóknak, és az ezt követő laborvizsgálatban. Talajmintavételhez tudunk adni gyűjtőzacskókat. Minden támogatást igénylőnek kell laborvizsgálati eredménnyel rendelkezniük. A vizsgálatot 5 évente kell megújítani. A mintákat a területek tagoltsága és mérete határozza meg. Külön blokkazonosítóval rendelkező táblákból kell 1 mintát venni, illetve 5 hektárnál nagyobb táblákból, 5 hektáronként szükséges 1 minta. 2 típusa van a vizsgálatoknak, a szűkített és a bővített vizsgálat. Szűkített vizsgálat díja 3200 Ft+ÁFA mintákként, a bővített díja 4000 Ft+ÁFA mintákként. Tehát nagyon egyszerű dolguk van a termelőknek. Megszedik a mintákat, ezt követően a falugazdász irodába kell beszállítani és onnantól intézzük az ügyintézést. Az eredmények is az irodába fognak visszaérkezni és majd értesítjük az érintetteket.

Téli Kamarai Gazdaklub

Kamaránk egyik legfontosabb feladata a tagok széleskörű, pontos és naprakész tájékoztatása. Ennek érdekében a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága információs gazdaklub rendezvényeket indított, amely során a megye számos településén a NAK és a társintézmények, partnerszervezetek szakértői, valamint az agrárágazat szereplői tartanak tájékoztatást. Téli Kamarai Gazdaklub előadássorozat következő helyszíne Létavértes lesz.

Az előadás pontos helyszíne: Létavértes Városi Könyvtár Rózsa utca 1-3.
Időpont: 2020. február 19. 14:00 óra
Témák: Földügyi szabályozás aktualitásai   Előadó: Dr. Szentpéteri Tamás
              Falugazdász aktualitások, Talajmintavétel, Laborvizsgálat  Előadó: Zilahi Kristóf

Zilahi Kristóf és Tótin Zsófia Falugazdászok
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2019. december

 

Kérje falugazdászától földjeinek laboratóriumi vizsgálatát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara december közepétől teljes körű talajlabor vizsgálatot közvetít.

Professzionális laboreredményt kap a gazdálkodó, aki falugazdászán keresztül helyben igénybe veszi szolgáltatásunkat, 30 napos teljesítési idővel, ráadásul igen kedvező áron. A szűkített vizsgálat 3.200 Ft+áfa, a bővített pedig 4.000 Ft+áfa áron érhető el.

A laboratóriumi szolgáltatás akkreditált partnerek szakmai közreműködésével történik, ezáltal biztosított az elő- írások és kötelezettségeknek való megfelelés.

A laborvizsgálatot kiegészítve kérheti a tápanyag-gazdálkodási terv készítésének lehetőségét a kamarán keresztül, ami nem csak a kötelezettségeknek való megfelelést teszi lehetővé, hanem szakmailag hiteles módon segíti a gazdálkodókat az optimális termésszint, okszerű tápanyag-gazdálkodás elérésében is.

Hajdú-Bihar megye 2019. évi növénytermesztésének eredményei

Hajdú-Bihar megye szántóterületének 325.000 hektáros nagysága országos átlag feletti, amely meghatározza a növénytermesztés jelentőségét megyénkben. Hazánkban a gabonaféléket termesztik a legnagyobb szántóterületen. Hajdú-Bihar megyében a hasznosított szántóterület 52%-án termesztettek gabonaféléket; a vetés- terület két legjelentősebb növénye a kukorica (96 ezer ha), valamint az őszi búza (57 ezer ha).

Főbb növények vetésterületei és hozamai 2019-ben

Térségünkben a február és a március is rendkívül csapadékhiányos volt; 50-150 mm csapadék hiányzott ebben az időszakban talajainkból. A csapadékhiány és a tápanyaghiány tünetei kora tavasszal meglátszottak az őszi vetésű kultúrákon. A kijuttatott fejtrágyák rosszul hasznosulnak a vízhiányos állapotban..

Az őszi búza és az őszi káposztarepce rendkívül vontatottan kelt ki, olyannyira, hogy sok csíra el is pusztult közben, foltosan keltek. A márciusi melegben bokrosodni tudtak a kalászosok, de a kései tavaszi hűvös időben megállt a fejlődésük. A májusi csapadékkal a táblák megújultak, kizöldelltek, robbanásszerű fejlődésnek indultak. A lemaradást behozták, így az tavalyihoz, illetve az idei országos átlaghoz hasonló, jó termést hoztak.

A napraforgó területe csökkent a tavalyihoz képest, a vetésforgóba nehezebben beilleszthető. Országosan nagyon jó termés született, megyénkben az országos átlagtól jobb, de a tavalyi megyei eredménytől kissé gyengébb.

A repce helyzete Európa-szerte területcsökkenési tendenciát mutat; a klímaváltozás iránti érzékenység, a rovarölő szereinek betiltása és a műtrágyázás csökkenése miatt a gazdálkodók nem tudják stabilizálni a növény helyzetét és terméshozamát. Megyénkben a repce az országos átlag feletti eredményt hozott.

2019-ben a megyék sorában a második legnagyobb kukorica vetésterülettel Hajdú-Bihar rendelkezik; 2019-ben 3,1 %-kal, közel 3000 hektárral nagyobb területen vetették 2018-hoz képest. Terméshozama a megye elmúlt öt év átlagát jóval meghaladta, valamint hozama országos átlag feletti, így a legnagyobb mennyiséget (kb. 860 ezer tonna) megyénkben takarították be.

A csemegekukorica és zöldborsó termesztése tekintetében megyénk az országban meghatározó, 73 %, illetve 24 %-os területaránnyal rendelkezik, bár mindkét növény vetésterülete csökkent az idén. A fővetésű csemegekukorica-állományok esetében általában jó termésátlagok születtek, sok gazdánál 18-22 t/ha, a másodvetésként vetett csemegekukoricákat megviselte a nagy meleg, itt többször öntözni kellett a kultúrákat. 


Az Országos jégkármérséklő-rendszer eredményei Hajdú-Bihar megyében

2018. május 1-e óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos lefedettséget biztosító jégkármérséklő rend- szert üzemeltet a gazdálkodók segítségével, hiszen a védekezés mindannyiunk közös érdeke. Hajdú-Bihar megyében 56 talajgenerátor működik, melyből 14 automata és 42 manuális.

A jégkármérséklő-rendszerben idén a védekezést végző generátorkezelők az április közepétől szeptember végéig tartó 169 napos védekezési szezonban országosan 101 napon kaptak riasztást (tehát átlagosan minden héten 4 napon). Hajdú-Bihar megyében a 2018-as évhez hasonlóan idén is 65 napon kellett bekapcsolni a generátorokat.

Az országos jégkármérséklő-rendszer második üzemelési évében a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelen- tettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének. A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben 13 % alatt maradt, míg a 2015-2017-es átlag 32 % felett volt. Így a statisztikák szerint a jégkármérséklő-rendszer használata nélküli utolsó 3 év átlagához viszonyítva ez arány több mint 60 %-kal csökkent.

A még a tavalyinál is szélsőségesebb időjárás miatt az összes zivatarhoz tartozó kárbejelentés közel kétszeresére (90 %-kal) növekedett: 2018-ban 45,5 ezer hektár, 2019-ben pedig 85 ezer hektár volt. Idén a jégkár aránya a zivatarkárokon belül a 2018-as mintegy 50 %-ról 44 %-ra csökkent, ugyanez a szám 2015-2017-ben több mint 84 volt.

Fontos megjegyezni, hogy nincs olyan technológia, amivel teljes mértékben kiküszöbölhetőek az ilyen időjárás által okozott károk. A megelőző védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső, azonban az itt hulló jég mérete jellemzően kisebb volt, mint a környező országokban.

Zilahi Kristóf és Tótin Zsófia falugazdászok

Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2019. augusztus

29/2019. (VI. 20.) AM rendelet
a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról

A támogatás célja, mértéke

2. § (1) E rendelet alapján a 4. § (1) bekezdése szerinti kérelmező vissza nem térítendő - az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a mezőgazdasági ágazatban nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1408/2013/EU bizottsági rendelet szerinti - mezőgazdasági csekély összegű támogatás (a továbbiakban: támogatás) igénybevételére jogosult a tenyészetében lévő méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése céljából.

Az e rendelet alapján nyújtható támogatás 2019. évre meghatározott keretösszege 600 millió forint.

 A támogatás mértékét a kérelmező tenyészetében lévő méhállományban - a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet [a továbbiakban: 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet] szerinti Tenyészet Információs Rendszerben (a továbbiakban: TIR) a támogatási időszak november 15. napján - nyilvántartott méhcsaládszám alapján kell meghatározni.

 A támogatás összege méhcsaládonként 500 forint azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret mértékét.

A támogatás igénybevételének feltételei

A támogatás igénybevételére az a méhészeti termelő tevékenységet végző természetes vagy jogi személy (a továbbiakban: kérelmező) jogosult, aki vagy amely

a) a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: Támogatási törvény) 28. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, és a Támogatási törvény 28. § (3a) bekezdésének megfelelően a támogatási kérelem benyújtásakor a Támogatási törvény alapján vezetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélként szerepel;

b) a támogatási időszak november 15. napján a TIR-ben nyilvántartott méhállománnyal rendelkezik;

c) a támogatási időszakban a 119/2007. (X. 18.) FVM rendeletben foglaltaknak megfelelően bejelentette a támogatási időszakban elvégzett, a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 7. §-a szerinti monitoring vizsgálat során az adataiban megállapított változásokat az illetékes megyei kormányhivatalhoz;

d) a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában

da) nem áll felszámolási, végelszámolási eljárás vagy csődeljárás alatt,

db) megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) és c) pontjában foglalt követelményeknek, és

dc) megfelel a 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 11/A. §-ában meghatározott feltételeknek; valamint

e) a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik a c) és d) pontban foglaltakról, valamint arról, hogy a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján mekkora összegű általános csekély összegű támogatásban részesült a támogatási kérelem benyújtását megelőző kettő üzleti évben és a folyamatban lévő üzleti évben.

(2) A kérelmező a támogatási időszakra vonatkozóan egy támogatási kérelmet nyújthat be

A támogatási kérelem benyújtása

A támogatási kérelem tárgyév július 15. és augusztus 31. között elektronikus úton nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár), az erre a célra rendszeresített űrlapkitöltő felületen (a továbbiakban: elektronikus űrlapkitöltő felület) keresztül a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően.

(2) A támogatási kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot, így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és - a bírósági felülvizsgálat, valamint a felügyeleti eljárás kivételével - a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat is (a továbbiakban együtt: beadvány) az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. A nem elektronikus úton benyújtott beadvány a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe.

(3) A támogatási kérelem tartalmazza a kérelmező azonosító adatait (név, ügyfél-azonosító) és a 4. § (1) bekezdés e) pontja szerinti nyilatkozatait.

(4) Az eljárás során kötelező az elektronikus kapcsolattartás. A kötelező elektronikus kapcsolattartásra tekintettel a Kincstár az értesítéseket, dokumentumokat, valamint a döntéseit elektronikus úton közli a kérelmezővel vagy meghatalmazottjával.

(5) Ha a kérelemre indult eljárásban foglalt kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése során a kérelmező helyett és nevében meghatalmazottja jár el, akkor a meghatalmazott a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatással elérhető elektronikus felületet használja az eljárási cselekmények elektronikus elvégzéséhez. A meghatalmazott útján történő eljárásra az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet meghatalmazásra - kivéve kamarai meghatalmazásra - vonatkozó rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(6) A támogatási kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb az (1) bekezdésben rögzített határidő végéig az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható. Módosítás esetén az utolsó támogatási kérelmet kell elbírálni. A támogatási kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja.

Ökológia célterület fenntartása, ökológia másodvetés
Létavértes és környékén befejeződtek az őszi kalászosok betakarítása. Sok esetben az ökológiai másodvetések az őszi kalászosok tarlójába kerül elvetésre. Azon gazdálkodok, akiket érint ez a dolog, azokat tájékozatjuk, hogy a vetés időpontjától számítva 15 nap áll rendelkezésükre, hogy arra a napra mikor történt a vetés, be tudják jelenteni az agrotechnikát. A bejelentéshez elég, ha csak az őstermelői illetve a kamarai kártyájukat hozzák magukkal. Továbbá azon földterületek helyrajzi számát, blokkazonosítóját, amibe másodvetés került.

Fontos információ!

Azon gazdálkodók figyelmébe ajánlom, az alábbi információt. Akik olyan helyzetben vannak, hogy a őszi kalászosok tarlójába vetett másodvetésükkel nem tudják teljesíteni a ökológia célterületüket.
Nem vehető figyelembe olyan másodvetés és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között kerül elvetésre. (ökológiai jelentőségű másodvetések esetén a vetési határidő továbbra is október 1-e!)

Az elmúlt időszakban tapasztaltuk a szeszélyes időjárás következményeit. Többször pusztított heves viharok, amik orkánerejű széllel és jégesővel érkeztek. Nagy területekben keletkezett viharkár illetve jégkár. Azon területek, amikben legalább 30%-os kár történt feltétlen be kell jelenteni a Magyar Államkincstár felé. A kárbejelentés, elektronikus úton nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, az erre a célra rendszeresített űrlapkitöltő felületen keresztül a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően. Biztosítással rendelkező gazdálkodók, a Biztosítójuk felé is jelezze a káreseményt.

Agrárkár-enyhítési rendszer I. pillér

A kárenyhítési rendszer I. pillér tagsági körének megállapítása az egységes kérelemben bejelentett területadatok alapján (kötelező jelleggel, illetve önkéntes csatlakozás alapján) történik.

1.  Kötelezően csatlakozó tag: minden mezőgazdasági termelő aki egységes kérelmében az alábbiaknak megfelelő termőterületet jelent be:

-      legalább 10 ha szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló terület, vagy

-     legalább 5 ha szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló terület, vagy

-        legalább 1 ha ültetvényművelésre szolgáló terület, vagy

-       együttesen legalább 10 ha szántóföldi kultúra, szántóföldi zöldség és ültetvényművelésre szolgáló terület, vagy

-        együttesen legalább 5 ha szántóföldi zöldség és ültetvényművelésre szolgáló terület.

A fenti feltételek teljesülése esetén a termelő automatikusan az I. pillér tagjává válik. A felületen erre vonatkozó információk jelennek meg, nincs kitöltendő mező.

2.  Önként csatlakozhat: minden mezőgazdasági termelő, aki az egységes kérelmében bejelentett területek alapján kötelezően, vagy 3 éven belül tett csatlakozási nyilatkozata alapján nem tag, de van olyan bejelentett területe, amellyel a kockázatközösség tagjává válhat.

    Az ebbe a csoportba tartozó mezőgazdasági termelő az egységes kérelemben kell, hogy nyilatkozatot tegyen a csatlakozási szándékáról. A csatlakozást választók hároméves időtartamra vállalnak tagságot, tehát a tárgyévet követő két évben nem mondhatják fel tagviszonyukat. Amennyiben a termelő nem nyújt be a következő évben EK-t, abban az esetben passzív tagja lesz a kockázatközösségnek. Az önkéntesen csatlakozó mezőgazdasági termelők kockázatközösségi tagsága a tárgyévet megelőző év november 1. napjától kezdve fennáll, a hároméves időtartam tehát ekkor kezdődik. 

Amennyiben az önkéntes csatlakozás lehetősége fennáll, kötelezően kitöltendő nyilatkozatban kell dönteni a csatlakozásról.

Zilahi Kristóf és Tótin Zsófia falugazdászokTisztelt Gazdálkodók!                                                                         2019. június

Tájékoztatjuk a Tisztelt Kamarai Tagságot, hogy a 2019-es tagdíjfizetési időszak június 3-tól július 15-ig tart. Előző évekhez hasonlóan most is segítünk a bevallásban. Az ügyintézéshez kérjük hozzák magukkal az őstermelői igazolványukat, illetve a 2018-as gazdasági évben szerzett árbevételéről; Magyar Államkincstár által folyósított mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások (területalapú; állatalapú )összegéről egy  kimutatást.

A kamarai tagság alapja
Az agrárkamarai tagság keletkezéséről a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról (a továbbiakban: NAK) szóló 2012. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: NAK tv.) rendelkezik (2., 5. és 45. §). Ennek alapján kamarai taggá válnak:
1. Az őstermelők az őstermelői igazolvány kiváltásával;
2. Az egyéni vállalkozók az agrárgazdasági tevékenység nyilvántartásba vételével;
3.A gazdálkodó szervezetek, amennyiben a főtevékenységük agrártevékenység, vagy melléktevékenységként folytatnak agrártevékenységet és egyúttal az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) nyilvántartásában is szerepelnek;
4. A földművesek a földművesként történő nyilvántartásba vétellel;
5. A mezőgazdasági termelőszervezetek a mezőgazdasági termelőszervezetként történő nyilvántartásba vétellel.
Az agrárgazdasági tevékenységek felsorolását, melyek a NAK tv-ben foglalt esetekben a törvény erejénél fogva kamarai tagságot keletkeztetnek, a törvény 1. és 2. számú melléklete tartalmazza.
Kiemelendő, hogy a NAK tv. értelmében az agrárgazdasági tevékenység tevékenységi körbe való bejegyzése az agrárgazdasági tevékenység folytatásának minősül.
 
A kamarai tagdíjfizetés fő szabályai
Azon tagok, akik a 2019. évben összesen legalább 16 napig és a 2018. évben is összesen legalább 16 napig NAK tagok voltak, tagdíjbevallásra kötelezettek. Azon őstermelőknek, akik a 2019-es évben váltak őstermelővé, de a 2018. év folyamán melléklapos őstermelők voltak, szintén kell bevallást készíteniük.
Ugyanakkor az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében azon tagok, akik az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek, mentesülnek a tárgyévi tagdíjbevallási kötelezettség alól:
1.            a tárgyévet megelőző évben kizárólag őstermelőként voltak a kamara tagjai, és
2.            a megelőző évben őstermelői tevékenységből keletkezett árbevételük a nettó 600.000,- forintot nem haladta meg, és
3.            a tárgyévben nem kívánnak élni tagdíjalapot/árbevételt csökkentő kedvezményekkel, valamint
4.            a tárgyévi tagdíjat 2019. június 30-ig megfizetik.
Azon tagoknak, akik adataink alapján megfelelnek az 1-2) pontoknak, a tavalyi évhez hasonlóan ún. fehér csekket küldtünk, melyen teljesíthetik a tagdíjbefizetésüket. Nem kaptak azonban csekket azon tagok, akiknek az idei tagdíjon kívüli, fennálló tagdíjtartozása eléri az 5.000,- Ft-ot.
 
A tagdíjfizetés alapja
A NAK tagdíj a tárgyévre fizetendő, alapját a tag tárgyévet megelőző lezárt üzleti évének nettó árbevétele alapján kell meghatározni. Az Alapszabályban meghatározottak szerint a tag gazdasági súlyához igazodó sávokba (tagdíjfizetési osztályokba) történő besorolás ezen árbevétel alapján történik.
 
Tagdíjfizetési osztályok:
I.   tagdíjfizetési osztály 0 Ft-tól 600 ezer Ft tagdíjalapig 2.000 Ft
II.  tagdíjfizetési osztály 10 millió Ft tagdíjalapig 5.000 Ft
III. tagdíjfizetési osztály 50 millió Ft tagdíjalapig 30.000 Ft
IV. tagdíjfizetési osztály 150 millió Ft tagdíjalapig 150.000 Ft
V.  tagdíjfizetési osztály 400 millió Ft tagdíjalapig 400.000 Ft
VI. tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalapig 750.000 Ft
VII.tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalap felett 1.000.000 Ft
 
Zilahi Kristóf; Kasza Béla és Tótin Zsófia falugazdászokTisztelt Gazdálkodók!                                                                         2019. április


A falugazdászok idén is segítik a termelőket az EGYSÉGES KÉRELMEK BEADÁSÁBAN.

Április 9-ével kezdődött az egységes kérelmek 2019. évi benyújtási időszaka. Az agrártámogatások hatékony lehívásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) meghatározó szerepe van, minden évben rendre a támogatási kérelmek kétharmadát – mintegy 120 ezer kérelmet – a falugazdászok közreműködésével adják be a gazdák. A kérelmek benyújtásában idén is ingyenes segítséget nyújtanak a falugazdászok. A NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával rövidíthető a kérelem ügyintézési ideje.

Ennek keretében idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani. Fontos megjegyezni, hogy több jogcím igénylése esetében a vonatkozó előírások és kötelezettségek változtak, erről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak az érintett ügyfeleknek.
 
A kérelmeket 2019-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén lehet beadni. A kérelmek szankciómentes benyújtására május 15-ig van lehetőség, az ezt követető napokon benyújtott kérelmek esetében munkanaponkénti
1 százalékos támogatáscsökkentés alkalmaznak. A kérelem beküldésére nyitva álló utolsó nap június 11.
 
A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges, kivételt képeznek ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amelyek változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni.
 
A NAK felhívja a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsítható az egységes kérelmek benyújtása.
 
Támogatás benyújtásához szükséges dokumentumok: MVH nyilvántartási szám; MVH jelszó; földterületek helyrajzi száma, pontos területnagyság; 2019-es évi vetésszerkezet.
Osztatlan területek esetén térképvázlat.
Zilahi Kristóf; Kasza Béla és Tótin Zsófia falugazdászok


Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2019. március

Az őstermelői kártyákat 2019. évben is szükséges felülírni a megváltozott személyes adatokkal (név-, lakcímváltozás, NAV-nál bejelentett tevékenységi kör bővítés), illetve minden földterületet érintő változást, értékesíteni kívánt termékek körét és mennyiségét illetően. A változást évente egyszer, június 15-ig kell bejelenteni.

A 2016-ban kiadott Őstermelői igazolványok 2020.12.31-ig hatályosak, de csak 2018.12.31-ig érvényesek. További két évre 2019 – 2020 -as évekre lehetőségük van a termelőknek érvényesíteni az igazolványokat. Érvényesítés határideje március 20.

Kérek mindenkit, hogy őstermelői kártyáját minden esetben hozza magával, az ügyintézési idő csökkentése érdekében.

 

Nitrát adatszolgáltatás

A 2018. évre vonatkozó nitrát adatszolgáltatást a 2019 januárjától március 31-ig kell teljesíteni. Benyújtás: elektronikusan - ÁNYK program + Ügyfélkapus benyújtás -> visszaigazoló levél érkezik. A beküldött adatlap másolatát 5 évig meg kell őrizni! Adatszolgáltatáshoz a területek helyrajzi száma, blokkazonosítója, előző évben termesztett növények listája, és a kijuttatott N hatóanyag mennyisége szükséges.

 

80 órás növényvédelmi alaptanfolyam „Zöldkönyves”

A tanfolyam díja 70.560 Ft, melynek 90%-a a támogatott, így a részt vevőknek 7056 Ft- ot kell kifizetni. (Nem kell előfinanszírozni a teljes díjat, hanem valóban csak ennyit kell kifizetni).
Kik vehetnek részt, kik jogosultak részt venni a képzésen?
Csak MVH regisztrációs számmal (ügyfél azonosítóval) rendelkező természetes személlyel köthető felnőttképzési szerződés. Az adott személy lehet mezőgazdasági termelő, erdőgazdálkodó vagy élelmiszer-feldolgozó.
-             őstermelő
-             családi gazdaság
-             erdőgazdálkodó természetes személy
-             agrártevékenységet végző vállalkozás (cég/egyéni vállalkozó) Cég vezető tisztségviselője részt vehet, alkalmazottja csak munkáltatói igazolással delegálható a tanfolyamra.
Jelentkezéshez szükséges iratok:
-             a 8 általános végzettséget igazoló dokumentum,
-             érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóigazolvány
-             orvosi alkalmassági igazolás (a vizsgára legkésőbb hozni kell)
-             a 18. életév betöltése.
Jelentkezni a falugazdász irodában lehet.

Zilahi Kristóf és Kasza Béla falugazdászok
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2018. december

Az őstermelői kártyákat 2019. évben is szükséges felülírni a megváltozott személyes adatokkal (név-, lakcímváltozás, NAV-nál bejelentett tevékenységi kör bővítés), illetve minden földterületet érintő változást, értékesíteni kívánt termékek körét és mennyiségét illetően. A változást évente egyszer, június 15-ig kell bejelenteni. A 2016-ban kiadott Őstermelői igazolványok 2020.12.31-ig hatályosak, de csak 2018.12.31-ig érvényesek. További két évre 2019 2020-as évekre lehetőségük van a termelőknek érvényesíteni az igazolványokat. Kérek mindenkit, hogy őstermelői kártyáját minden esetben hozza magával, az ügyintézési idő csökkentése érdekében.

Nitrát adatszolgáltatás

A 2018. évre vonatkozó nitrát adatszolgáltatást a 2019 januárjától március 31-ig kell teljesíteni. Benyújtás: elektronikusan - ÁNYK program + Ügyfélkapus benyújtás -> visszaigazoló levél érkezik. A beküldött adatlap másolatát 5 évig meg kell őrizni!

A gyümölcsültetvények telepítésének bejelentését, valamint a meglévő ültetvények nyilvántartását, a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (továbbiakban Tftv.) szabályozza. 2018. január 1-jétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére valamint a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.

A Tftv. előírja a gyümölcsültetvény kataszter vezetését, amelynek felállításához a 2018. január 1-je előtt telepített ültetvényeket is nyilvántartásba kell venni. A kataszter közhiteles nyilvántartásnak minősül. A nyilvántartási kötelezettség a 2500 négyzetmétert meghaladó gyümölcsültetvényekre vonatkozik. Ugyanakkor a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a 2018. január 1-je előtt engedély nélkül eltelepített 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsültetvényeket 2018. december 31-ig szankció nélkül lehessen bejelenteni nyilvántartásba vételhez a területileg illetékes telepítési hatósághoz.

A bejelentési kötelezettség az ültetvény használójára vonatkozik. Az ültetvénnyel kapcsolatos adatokat a telepítési hatóság által rendszeresített 2. számú adatlap kitöltésével (amely itt érhető el) lehet benyújtani a területileg illetékes telepítési hatósághoz (a megyeszékhely szerinti járási hivatal e feladatokat ellátó szervezeti egysége). A 2. számú adatlap kitöltésén kívül más dokumentum benyújtására nincs szükség. A bejelentés illetékmentes.

A bejelentések valóságtartalmát az illetékes telepítési hatóság (a megyeszékhely szerinti Járási Hivatal e feladatokat ellátó szervezeti egysége) a helyszínen ellenőrizheti.

A bejelentési kötelezettség elmulasztása 20 000 - 50 000 forintig terjedő bírság kiszabását vonhatja maga után (a Tftv. 64.§ (2) bekezdés a) pontja alapján).

Benyújtandó:

HBM Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztály

4024 Debrecen, Kossuth utca 12-14., Postafiók: 4002 Db. Pf. 131

vagy ügyfélkapun, cégkapun keresztül az https://epapir.gov.hu/felületen

2018. december 27-én és 28-án az ügyfélfogadás és az ügyintézés szünetel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamennyi megyei igazgatóságán és a helyi falugazdász (TISZ)-irodákban is. December 21-ig a megszokott nyitva tartással várjuk Önöket, keressenek bennünket bizalommal.

Kellemes ünnepeket kívánunk.

Zilahi Kristóf és Kasza Béla falugazdászok


Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2018. október

Szemes fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása igénybevételére az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet szerint szója, lóbab, édes csillagfürt termesztése esetén 1 t/ha, szárazborsó, csicseriborsó, takarmányborsó, mezei borsó termesztése esetén 2 t/ha minimális hozamot igazoltan elér. 2018-től már nem kell hozamigazolást benyújtani a Kincstár részére a szemes fehérjetakarmány-növényt termelőknek, viszont helyszíni ellenőrzéskor be kell tudni mutatni azokat a dokumentumokat, amelyekkel a hozam igazolható. Ha a minimális hozamigény nem teljesül, akkor elektronikusan nyilatkozatot kell tenni a Kincstár részére november 30-ig. 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a falugazdászai közreműködésével 2018. október 22-ig felmérést végez a magántulajdonban, gazdálkodói fenntartásban lévő harmadlagos vízgazdálkodási művekről.

A feladat végrehajtása során a falugazdászok felkeresik a kamara azon tagjait, akik az elmúlt öt évben legalább egyszer öntözték a területüket. A szakemberek azt mérik fel az érintett tagok körében, hogy van-e a tulajdonukban, vagy tudnak-e a használatukban lévő területen olyan külterületi, rendeltetésük szerint üzemi, táblaszintű mezőgazdasági vízellátást, vízkárelhárítási, vízerő-hasznosítási feladatokat ellátó művekről (csatornák, szivattyúk, átemelők, stb.), amelyek magántulajdonban és fenntartásban vannak vagy voltak valamikor. 

Október hónapban az Államkincstár felszólító végzést küldés az érintett gazdák részére, amennyiben az egységes kérelmükkel kapcsolatban adategyeztetésre van szükség. Ennek oka lehet fizikai blokkon belüli túligénylés, táblaátfedés, területi ráfedés. Az adategyeztetésre a végzés átvételét követő naptól 8 naptári nap áll majd rendelkezésre, melyet kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított MÁK felületen lehet elvégezni. Az adategyeztetési feladat lebonyolításában a NAK falugazdászai ügyfeleiket keresni fogják. Aki nem falugazdász segítségével nyújtotta be az egységes kérelmét, annak javasoljuk esetleges meghatalmazottjának vagy saját ügyfélkapujának figyelemmel követését!

Kérjük a falugazdász irodába ügyintézésre érkező gazdálkodóinkat, hogy KAMARAI -  vagy ŐSTERMELŐI KÁRTYÁJÁT mindig hozza magával, a könnyebb és gyorsabb ügyintézés érdekében!

Kárándi Orsolya NAK falugazdásza


Tisztelt Gazdálkodók!                                                                         2018. szeptember

Azon termelők, akik az egységes kérelem keretében másodvetést jelentettek be, úgy a másodvetéssel érintett területek vonatkozásában
o       a főnövény betakarítási időpontját, valamint
o       a tényleges vetési időpontot a vetést követő 15 napon belül;
o       illetve a tényleges betakarítási/beforgatási időpontját, a megvalósulást követő 15 napon belül kell bejelenteni az EK felületén.
Az ökológiai másodvetés tervezett időpontját tárgyév október 1. napjáig kell megtenni, valamint fontos, hogy a másodvetésnek legalább 60 napig kell lennie az adott területen ahhoz, hogy elfogadható legyen ökológiai másodvetésként. Ellenkező esetben nem számolható el adott kultúra EFA-ként, illetve a diverzifikációban sem.
 
Az utóbbi időszakban az ökológiai másodvetésekben nagymértékű gyomosodás jelentkezett. A védekezést oly módon kell végrehajtani, hogy bizonyítható maradjon az EFA-elem kialakítása és annak fenntartása.
Így ha a gyomosodás a fenntartási időszak alatt olyan mértékű, hogy az beavatkozást igényel, illetve veszélyes gyomnövény jelenik meg a területen, akkor a mechanikai gyomszabályozást – kaszálást vagy szárzúzást – úgy kell elvégezni, hogy a másodvetésként termesztett növény még felismerhető állapotban maradjon. Ezáltal válik biztosítottá, hogy a helyszíni ellenőrzés során a növényállományt elfogadják, mint EFA ökológiai jelentőségű másodvetést.

Az 50/2008 (IV.24.) FVM rendelet szerint fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után.
A talaj takarása, fedése adott időszakban lehetséges: őszi kultúra vetésével, másodvetésű takarónövény termesztésével, vagy a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve középmély vagy mély talajlazítás elvégzésével, valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett. Azonban fontos, hogy a talajt óvjuk, védjük szabályozva a hőmérsékletét, javítva vízháztartását, csökkentve az eróziót.
 
A rendelet mellékletében a vetésváltásra vonatkozó követelmények pontosításra kerültek az alábbi szövegezéssel.
-    Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, valamint a dinnye, aminek termesztését követően a tökre oltott dinnye sem megengedett;
-    egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék, valamint a tökre oltott dinnye, ami után másodvetés hiányában a dinnye termesztése sem megengedett;
-    egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány, valamint az összes kukoricafajta, ami után a vetőmag célra termesztett hibridkukorica sem megengedett;
-    egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica, ami után a kukorica termesztése sem megengedett.

 Kárándi Orsolya NAK falugazdász
Tisztelt Gazdálkodók!                                                                               2018. augusztus

A tagdíjfizetési határidő 2018. augusztus 15-e.

Késedelmes bevallás benyújtására 2018. július 31-ig volt, míg a benyújtott bevallások önrevíziójára 2018. szeptember 15-ig van lehetőség. Azon tagdíjbevallásra kötelezett tagok esetében, akik ez utóbbi határidőig sem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek, a NAK a NAV-tól kapott adatok alapján állapítja meg a fizetendő tagdíj összegét, s egyúttal 20%-os mulasztási pótlék is előírásra kerül.
 
Azon termelők, akik az egységes kérelem keretében másodvetést jelentettek be, úgy a másodvetéssel érintett területek vonatkozásában
-       a főnövény betakarítási időpontját, valamint
-       a tényleges vetési időpontot, a vetett növények megnevezését a vetést követő 15 napon belül;
-      illetve a tényleges betakarítási/beforgatási időpontját, a megvalósulást követő 15 napon belül kell bejelenteni az EK felületén.
Az tervezett ökológiai másodvetést tárgyév október 1. napjáig kell megtenni, valamint fontos, hogy a másodvetésnek legalább 60 napig kell lennie az adott területen ahhoz, hogy elfogadható legyen ökológiai másodvetésként. Ellenkező esetben nem számolható el adott kultúra  EFA-ként, illetve a diverzifikációban sem.
 
Kérünk minden gazdálkodót, hogy a bejelentésekhez, bármilyen kamarai ügyintézéshez hozzák magukkal őstermelői- vagy új kamarai kártyájukat a gyorsabb ügyintézés céljából.
 
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya (régi nevén MVH) megkezdte a termeléshez kötött támogatások helyszíni ellenőrzését. Legtöbb esetben zöldség- illetve szálas fehérjenövény támogatásokat ellenőriznek, melyhez a 9/2015 (III. 13) FM rendelet 8. számú melléklete szerinti gazdálkodási naplót, illetve a szaporítóanyag igazolást kérik. Torma esetében az egységes kérelem benyújtásával egyidejűleg kitöltött 3 oldalas gazdálkodási naplót kérik; paprika, káposzta, karfiol, zöldségek, dinnye, stb. esetében pedig a szaporítóanyagról (vetőmag, palánta) kapott számlát is be kell tudni mutatni.  
 
Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Hajdúsági Expo 2018. augusztus 10-12. között Hajdúböszörményben. A rendezvényen az első napon a Kelet-magyarországi Agrárfórumra kerül sor, továbbá traktorkarnevál- Ipari, Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Erdészeti Gépkiállítás és Termékbemutató - Európai Traktorhúzó Kupa - Husqvarna Fakitermelő Verseny várják az érdeklődőket. A rendezvény teljes ideje alatt a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a sportcsarnokban kialakított 100 nm-es standon várja tagjait, partnereit.
 
2018. augusztus 17-20-ig nyitja meg kapuit a Farmer – Expo és a HORTICO  Kertészeti Szakkiállítás. Több száz kiállító, számtalan kiállított termék, várhatóan legalább 30.000 fő látogató, innováció és termékdíjak, szakmai- és közönségprogramok, mindez négy nap eseményeire felfűzve. A megnyitó keretében a NAK Agrárminiszteri fórumot szervez, melyre tisztelettel várjuk tagjainkat, a fórumon részt vevő tagjainknak a nyitónapra szóló kiállítás belépőt biztosítunk. Továbbá 4 napon keresztül várjuk tagjainkat a Sportcsarnokban a NAK közösségi standján. További információkért keressék a NAK falugazdászait.

Kárándi Orsolya NAK falugazdász

Tisztelt Gazdálkodók!                                                                               2018. július

Az idei tagdíjbevallási és befizetési határidők:
•   önbevallás: 2018.06.01 – 2018.07.02 LEZÁRULT!
•   késedelmes bevallás: 2018.07.03 – 2018.07.31 +10% késedelmi pótlék
•   tagdíjfizetési határidő: 2018.08.15 a NAK 11749008-20190244 számú bankszámlájára vagy a bevallás során igényelt csekken
•   önbevallás önrevíziója: 2018.07.03 – 2018.09.15
 
Tagdíjfizetési osztályok:
I.       tagdíjfizetési osztály 0 Ft-tól 600 ezer Ft tagdíjalapig 2.000 Ft
II.      tagdíjfizetési osztály 10 millió Ft tagdíjalapig 5.000 Ft
III.     tagdíjfizetési osztály 50 millió Ft tagdíjalapig 30.000 Ft
IV.     tagdíjfizetési osztály 150 millió Ft tagdíjalapig 150.000 Ft
V.      tagdíjfizetési osztály 400 millió Ft tagdíjalapig 400.000 Ft
VI.     tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalapig 750.000 Ft
VII.    tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalap felett 1.000.000 Ft
A tagdíjbevallás a tag e-Irodáján keresztül, vagy a falugazdászok segítségével tehető meg. Az e-Irodába történő belépéshez a tag kamarai azonosítójára és jelszavára van szükség. A kamarai azonosító megtalálható a NAK által küldött értesítő leveleken.
 
A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségéről a Kincstár július 15-éig határozatban értesíti a mezőgazdasági termelőt, aki a hozzájárulás összegét szeptember 15-ig beérkezőleg köteles maradéktalanul megfizetni. Továbbra is fontos, hogy ez a határidő nem a banki átutalási megbízás megadásának vagy az átutalásnak az időpontjára vonatkozik, hanem a megfizetett összeg Kincstárhoz történő beérkezésére. A kárenyhítési hozzájárulás befizetésének elmaradása vagy a határidőn túli befizetés a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság elveszítését eredményezi, függetlenül attól, hogy a termelő használatában levő termőföldön található növénykultúra igazoltan károsult-e, vagy sem!
Az éves kárenyhítési hozzájárulás mértéke:
– ültetvényművelésre szolgáló terület esetén 3000 Ft/ha;
– szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló terület esetén 3000 Ft/ha;
– egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló terület esetén 1000 Ft/ha.
 
Azon termelők, akik az egységes kérelem keretében másodvetést jelentettek be, úgy a másodvetéssel érintett területek vonatkozásában
o  a főnövény betakarítási időpontját, valamint
o  a tényleges vetési időpontot a vetést követő 15 napon belül;
o  illetve a tényleges betakarítási/beforgatási időpontját, a megvalósulást követő 15 napon belül kell bejelenteni az EK felületén.

Az ökológiai másodvetés tervezett időpontját tárgyév október 1. napjáig kell megtenni, valamint fontos, hogy a másodvetésnek legalább 60 napig kell lennie az adott területen ahhoz, hogy elfogadható legyen ökológiai másodvetésként. Ellenkező esetben nem számolható el adott kultúra EFA-ként, illetve a diverzifikációban sem.
 
Parlagfű:
Felhívjuk a földtulajdonosok figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet!
 
Pontosítás történt a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásaiban.
A minimális talajborításra vonatkozó előírásoknál pontosításra került a tarló fenntartására való kötelezés esete, miszerint a tarló szeptember 30-ig történő fenntartásától a nitrátérzékeny területeken a következő esetben el lehet térni: Tavaszi vetésű kultúrák esetében a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák szeptember 1-től elvégezhetők.
A rendelet mellékletében a vetésváltásra vonatkozó követelmények pontosításra kerültek az alábbi szövegezéssel.
-    ö nmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, valamint a dinnye, aminek termesztését követően a tökre oltott dinnye sem megengedett;
-    egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék, valamint a tökre oltott dinnye, ami után másodvetés hiányában a dinnye termesztése sem megengedett;
-    egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány, valamint az összes kukoricafajta, ami után a vetőmag célra termesztett hibridkukorica sem megengedett;
-    egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica, ami után a kukorica termesztése sem megengedett.
 
Kárándi Orsolya NAK falugazdásza