ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Település > Művelődés, kultúra > Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény
Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény

4283 Létavértes, Irinyi u. 7.  
www.rozsnyaigyujtemeny.hu    Telefon: 06 30 1999 437,  06 52 376 763/113

A Vértesi Református Egyházközség kiadásában "Népi kerámia a Rozsnyai-gyűjteményben" címmel 5 év előkészítés után megjelent az a közel 500 oldalas népművészeti album, melynek különlegessége, hogy egyetlen kötetbe sűrítve mutatja be a Kárpát-medencei népi fazekasság csodálatos kultúráját.

A mintegy 2400 műtárgy művészi fotóját közlő mű nemcsak gazdag képi anyagával, de szakszerű és egyben közérthető szöveges tartalmával is kiemelkedik a hasonló könyvek sorából. A szakszöveg írója nem más, mint a szakterület legkiválóbb kutatója, a Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményét évekig vezető főmuzeológus, Csupor István, aki közvetlenül korai halála előtt, utolsó műveként alkotta meg a könyv tanulmányát. Ebben számos új megállapítás és 40 év kutatási eredményei szerepelnek. NAGY ÖSSZEGZŐ MŰVE EZ A MAGYAR NÉPI KERÁMIÁNAK, MELYET MINDEN GYŰJTŐ, KUTATÓ, NÉPMŰVÉSZ ÉS A TÉMA IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ EL KELL, HOGY OLVASSON!

Nem véletlen, hogy Csupor István az egyik legnagyobb kortárs néprajzi gyűjtő, dr. Rozsnyai István kerámiakollekciója alapján készítette el ezt az összefoglaló művet. A Rozsnyai-gyűjtemény anyaga ugyanis a Kárpát-medence több mint 130 fazekasközpontjából származik, s ezzel lefedi a magyar nyelvterület egészét. A kötet tematikája ennek megfelelően a területi tagozódás elvét követi. Először a Partium, majd Erdély – benne a Szászföld és a Székelyföld –, aztán a Dunántúl, a Felföld, a Dél-Alföld, a Közép-Tisza-vidék, s végül a Felső-Tisza-vidék fazekasságát tárgyalja. Minden régió és fazekasközpont bemutatása a történeti előzmények, a céhes múlt ismertetésével kezdődik, amit a területre jellemző tárgytipológia, formai és stiláris leírás követ.

A könyvben szereplő műtárgyak java megtekinthető a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény (Hajdú-Bihar megye, Létavértes, Irinyi u. 7.) impozáns állandó kiállításában, melyet érdemes személyesen is felkeresni! Ugyanitt a népi kerámia "nagykönyve" is megvásárolható, most kedvezményes, 19.990 forintos bevezető áron. Telefonos és e-mailes megrendeléseket a +36-52/376-763(113.mellék), 06301999437 telefonszámon, illetve a rozsnyai.gyujtemeny@gmail.com e-mail címen fogadunk. Belföldi házhoz szállítást postai úton biztosítunk. Megrendeléseket a készlet erejéig van módunk teljesíteni.


A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény októberben rajzpályázatot hirdetett óvodások, általános iskolások részére. Témája:  a néphagyományokkal kapcsolatos, bármilyen technikával készült alkotások készítésére, például a farsang, húsvét, szüret, karácsony, lakodalom, disznótor. Mikulás, stb. A pályázatra nevezett gyermekeket, szüleiket és minden érdelődőt szeretettel várnak a szombat délelőtti megnyitóra. Bejárat az Aradi u. 10, vagy Irinyi utca 7. szám alatt.
EZT KÖVETŐEN


A MIKULÁS HÁZHOZ MENT


                                                                                                                       Fotók: Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény + Magánarchvum


A járványügyi szabályok miatt nem telhettek meg a gyermekintézmények közösségi terei, a színháztermek, hogy zenés műsorral köszöntsék a Mikulást, ezért a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény dolgozói a Dimitrifjak és a Csárda muri színjátszók december 6-án délután lelkesen útra keltek a településen.


A Mikulás és krampuszai friss hó hiányában feldíszített stráfkocsin, rénszarvasnak álcázott lovak hátán, előre beharangozott időben rótták az utcákat. A csengőszó és énekszó hangjára megnyíltak az utcaajtók, csodálkozó szemek fogadták a különös karavánt. Nem csak a kisgyerekeknek okoztak meglepetést és örömet, hanem a szülőknek is, akik a közösségi oldalakon mondtak köszönetet az újszerű kezdeményezésért, a szép gesztusért.


 

A szaloncukrot a Rozsnyai intézmény és magánszemélyek felajánlásaiból oszthattuk, mondta Szilasi Zsanett, a koraestig tartó program egyik szervezője, közreműködője.

(TB)

                                                                                                      Fotó: Rozsnyai Gyűjtemény archív
EGYÜTT KÖNNYEBB ! - További képek ITT
 
Városi nyomkereső játék

Az időjárás is kedvébe járt azoknak a vállalkozó kedvű 3-5 fős csapatoknak, akik az elmúlt hétvégén a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében gyalogosan, kerékpárral, lóháton, vagy autóval járták végig a városi nyomkereső játék hat állomását, és adtak számot a helyi nevezetességekkel kapcsolatos ismereteikből. Az Aradi utcai rajtnál mindenki kapott térképet, de okostelefont, íróeszközt a nevezőknek kellett hozni. A feladványok megfejtéséből a ládák lakatját nyitó számsor volt a megfejtés.
A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény programján résztvevő családok, baráti társaságok sikeres nyomkeresői szép nyereményekkel térhettek haza. (T.B.)

MÚZEUMPEDAGÓGIAI, SZABADTÉRI FOGLALKOZÁSOK

Kedves Leendő és Visszatérő Látogatóink!

A kialakult járványhelyzetre való tekintettel és a Vértesi Református Szeretetotthon idős lakói védelme érdekében a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény és a Bihari Jurtatábor nem tud fogadni táborozókat és élelmezésre sincs sajnos lehetőség. De!!!

Az alábbi múzeumpedagógiai és szabadtéri foglalkozásainkkal továbbra is várjuk látogatóinkat és kérésükre „házhoz” is visszük azokat!

 

-„Jurták népe”

Ismerjük meg honfoglaló eleink öltözetét, harci eszközeit, lakhelyének a jurtának felépítését, berendezését!

Ajánlott kézműves foglalkozás: nemezlabda készítés, tarsolyvarrás, sámándob készítés.

Ajánlott korosztály: 1-8.osztály (hon- és népismeret, történelem, tantárgyakhoz)

 

-„A csikósok, a gulyások…”

A juhászok, kanászok, gulyások és a csikósok élete a régi Alföldön. Népdalokkal és közös játékkal!

Ajánlott korosztály: 3-4, 5-6.osztály (ének-zene, hon- és népismeret illetve technika és életvitel tantárgyhoz)

-„Hajdúk hagyatéka”

A hajdúk életének és hagyományainak megismerése ismeretterjesztő csoportos vetélkedőn keresztül, az Álmosdi csata imitálásával zárva.

Ajánlott korosztály: 4-8.osztály (hon- és népismeret, történelem, illetve rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz)

-„Elvitte a víz a szappant…”

Megismerkedünk a hagyományos szappankészítés, szappanfőzés technikájával, alapanyagokkal, majd levendulás szappant készítünk.

Ajánlott korosztály: 1-12.osztály (hon- és népismeret, történelem, illetve technika és életvitel tantárgyakhoz)

- Papírkészítés-avagy a papír története Kínától Létavértesig

A foglakozás alatt megismerkedhetünk a papír kialakulásával, majd a gyakorlatban is lehetőség nyílik a papírmerítésre.

Ajánlott korosztály: 3-4, 5-6.osztály (hon- és népismeret, rajz és vizuális kultúra illetve technika és életvitel tantárgyhoz)

„ Mi a szösz?-közösségi tárgy felismerő játék

Ki ismeri fel a dédszüleink „vasalóját, a mángorlót? Mire való a fakutya? Hogy használják a tehénvakarót? Játékos barangolás a régi népélet eszköz világában.

Ajánlott korosztály: 1-8.osztály (hon- és népismeret, történelem, illetve technika és életvitel tantárgyakhoz)

- Címerek nyomában

A foglakozás során a címerek kialakulásával, típusaival, jelképeivel ismerkedhetünk meg, majd ki-ki elkészítheti a saját címerét, rézlapra domborítva.

Ajánlott korosztály: 2-8.osztály (hon- és népismeret, történelem ,illetve rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz)

- Szabadtéri program ajánlatunk:

-Tanyakalamajka-avagy a gondos gazda mindent megold!

A Létavértesen található Pöttöm Majorságban történt némi kalamajka, amit a kis gazdáknak kell elsimítani.

A játékos vetélkedők során betekintést nyerhetnek a gyerekek az állatgondozás izgalmas világába és a parasztolimpia alkalmával pedig megismerhetik a tanyán használt eszközök hasznosságát.

A foglalkozás kb.45-60 perc, a Parasztolimpia kb.45 perc, melynek az ára 500.-Ft/fő, a helyszín Létavértes Rákóczi u.4 sz. a Pöttöm Majorság.

A foglalkozás állatsimogatással, etetéssel egészül ki (kacsa, liba, póni, csacsi, kecske, birka, kismalac, tyúk). Egész délelőttös vagy egy ebéd utáni foglalkozás.

Kísérő programként kérhető az íjászkodás (400Ft/fő), lovaglás, csacsigolás (500 Ft/fő),

szekerezés ( 10.000Ft/csoport)

Ajánlott korosztály : 1-12.o.

(A jelentkező korosztály számára állítjuk össze a játékokat)

- Játékos vetélkedők:

„Hétpróba”-régi idők játékai

Népi ügyességi és sportjátékok

Ajánlott korosztály : 1-8.osztály 9-12.osztály( hon- és népismeret, technika és életvitel illetve rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz)

- Elődeink nyomában- történelmi túra

5 állomásból álló vetélkedő, ahol játékos formában, feladatok megoldásával megismerhetjük a magyar történelem néhány híres személyiségét.

Ajánlott korosztály: 4-8. osztály, (hon és népismeret, technika- életvitel, történelem, irodalom).

- Kézműves foglalkozásaink:

anyagozás, bútorfestés, zsinórozás, nemezelés, batikolás, gyertyamártás, gipszöntés, papírmerítés, címerdomborítás, tarsolyvarrás

Áraink:

-az anyagszükségletet nem tartalmazó foglalkozások : 300 .-Ft/fő

-az anyagszükségletet tartalmazó foglalkozások: 500.-Ft/fő

Elérhetőségeink, időpont egyeztetés:

0630/199-9437, 0630/964-0694


További képek:

https://www.facebook.com/gyujtemeny.rozsnyai/posts/2997950400319469IRINYI NYOMÁBAN – CSALÁDI DÉLUTÁN

Az érdeklődők megismerhetik, a település méltán híres vegyészének, Irinyi János életét és munkásságát. Filmvetítéssel, vetélkedővel, látványos fizikai és kémiai kísérletekkel, szabadulószobával, kézműves programokkal várjuk a látogatókat.
A vetélkedő a kutató életére vonatkozó feladatokat, gyufás logikai játékokat, rejtélyes feladványokat tartalmaz

 „ÚJRA ITT VAN, ÚJRA ITT VAN…”

Múzeumpedagógiai évnyitó, ahol bemutatásra kerül az évről-évre megújuló múzeumpedagógiai kínálat, az új időszaki kiállítás, a helyi és környékbeli települések pedagógusai részére.
- Korompainé Mocsnik Marianna Ismeretátadás vagy / és múzeumpedagógia című előadása,
- Balla Fruzsina néptáncos kollégánk foglalkozása ízelítőt ad a tánc, népzene, néphagyományok pedagógiában való hasznosítási lehetőségeiről.
Zárásként kerekasztal-beszélgetés, igényfelmérés: milyen témákra összpontosítsunk a jövőben,– mi tetszett eddigi kínálatunkból és mi nem?
A települést ismertető foglalkoztató füzet vázlatának bemutatása, további szerkesztése, egyeztetése
Programfelelős: Kővári Emese –MESETÚRA

2019. május 19-én, vasárnap a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény immáron 4. alkalommal rendezte meg a nagy sikernek örvendő népmesetúráját.
A túrán 8 lelkes csapatban, mintegy 60 fő vett részt. A csapatok összetétele igen változatos volt - családok, baráti társaságok, iskolai közösségek vették ki részüket az élményekből, és mérettettek meg a 7 állomásból álló kalandban.
 
 
                                                                                                                                                             Fotók: Kővári Krisztián
 
A mesetúrára indulóknak számot kellett adniuk okosságukról, ügyességükről. Útjuk során találkoztak vásári kofával, felfedezővel, huszárral, boszorkánnyal, táltossal, vadásszal, és mézeskalácsossal, majd miután mindenhol kiállták a próbákat a varázsbetűkkel, és egyéb elbűvölő tudásokkal felvértezve őfelsége a király, és eladósorba került leánya várta őket a palota meseszép szobájában. Minden csapat elnyerte a királylány epedező szívét, és megszerezte jogos jussát: Őfelsége fele királyságát. Reméljük hatalmas élménycsomaggal távoztak résztvevőink, akiket szeretettel várunk további rendezvényeinkre is!
 
  
 
Ezúton is szeretnénk megköszönni a mesetúra megvalósításában segédkező közreműködők varázslatos, alázatos és hiteles tevékenységét!
Köszönjük: Pénzes Sándorné Rozikának, Molnárné Pelei Andreának, Fekete Katalinnak, Verdes Manin Zsannának, Farkas Andreának, a Kozma Családnak, és Kállai Péternek!
A rendezvény megvalósulását a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatta.
                                                                                                                                   Balla FruzsinaSZENT ÉS PROFÁN TALÁLKOZÁSA A DEBRECENI KERÁMIAMŰVÉSZETBEN
Terdik Angéla fazekas – népi iparművész és a Hajdúsámsoni Öltögetők Klubjának kiállítása
4283 Létavértes, Irinyi u. 7.
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ  - 2019. május 03.
Megtekinthető: 2019. június 30 - ig


A felvételek megtekintéséhez kattintson a képre!
(forrás: facebook oldal)

A HAON.HU cikkeNEMZETI NAP A ROZSNYAI ISTVÁN MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNYBEN - képek

Hálás köszönetet mondunk a VIII. Létavértesi Pálinkaverseny és VII. Házikalács- és kolbászverseny nevezőinek (pálinka 117, kalács 19, kolbász 8 ) a zsűri tagjainak, a fellépőknek, a táncosoknak, a segítőknek, a támogatóknak, a konyha dolgozóinak és természetesen minden résztvevőnek, hogy együtt ünnepelhettünk idén is! – (Rozsnyai Gyűjtemény facebook oldal)KŐVÁRI KRISZTIÁN FOTÓiNAK (186 db) MEGTEKINTÉSÉHEZ  KATTINTSON A KÉPRE!


2019. március 2-án, szombaton a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény második alkalommal rendezte meg a hagyományos Csigacsináló kalákát.


                                                                                                                     FOTÓK : KŐVÁRI KRISZTIÁN
A felvételek megtekintéséhez kattintson a képre!

A tészta elkészítését megelőzően az Irinyi Nyugdíjas kör tagjai autentikus helyi paraszti ételeket, vértesi tomalevest kisgömböccel, és kocsonyát készítettek, melynek készítését megfigyelhették, megtanulhatták az érdeklődők, majd a különleges és finom fogások kóstolására is lehetőség adódott.

Ezt követően a Csormolya népdalkör, és a Létavértesi Citerazenekar közreműködésével elkezdődött a Csigacsináló. Az érdeklődők gyakorlott kezektől leshették el a tésztagyúrás, nyújtás, darabolás, sodrás fortélyait, és az általuk készített levesbetétet haza is vihették.

Aki lemaradt, ne bánkódjon, március 15-én is érdekes programra várjuk az érdeklődőket! 16 órától kezdetét veszi a Nemzeti nap Janka Barnabás színművész, és a Cserebingó Táncegyüttes közreműködésével, a VIII. Létavértesi Pálinka-, Házikalács-, és Kolbászversennyel, melyre várjuk a nevezéseket. Ne hagyják ki!

Balla Fruzsina


RÖVID SZÖVEGES - KÉPES ÖSSZEGZÉS: ITT !

SOK KÉP A RENDEZVÉNYRŐL
a Rozsnyai Gyűjtemény facebokk oldalán. Kattintson a lenti képre!

ÖTVEN FOK MÁRCIUS IDUSÁN
HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ ÍRÁSA
Kattintso9n a képre!
                                                                                                                                     Fotó: Kővári Krisztián

MÚZEUMPEDAGÓGIAI TALÁLKOZÓ

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében szeptember 19-én megrendezésre került a MÚZEUMPEDAGÓGIAI TALÁLKOZÓ a Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményben.

A múzeumpedagógiai évnyitó a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Klebelsberg Központ Berettyóújfalui Tankerületi Központtal közös szervezésben jöhetett létre, melyen több mint 24 pedagógus vett részt a Derecskei Tankerületből.
A jelenlévőket Menyhárt Károly, Létavértes város polgármestere, a Rozsnyai Gyűjtemény intézményvezetője illetve Nt. Lelkipásztor, Rozsnyai István köszöntötte, majd Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatójának képviseletében Majoros Pálma előadása nyitotta meg a rövid, de annál tartalmasabb rendezvényt.


A továbbiakban Korompainé Mocsnik Marianna, Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor mutatta be a MOKK-ot és a Múzeumi a’la carte felületet, majd végezetül Kővári Emese a gyűjtemény vezetője a múzeum megújult múzeumpedagógiai kínálatát ismertette a pedagógusokkal a gyümölcsöző jövőbeli együttműködések érdekében.
A Múzeumpedagógiai találkozó hasznosnak bizonyult, hiszen a pedagógusok ezáltal jobb betekintést kaphattak a múzeum életébe, az általunk ajánlott foglalkozások sokszínűségébe.

Kővári EmeseA reformáció 500. évfordulóján

A Vértesi Református Egyházközség a Reformáció 500. évfordulója alkalmával az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával még idén áprilisban meghirdette a Tiszántúli Református Egyházkerületek és a határontúli Érmelléki Egyházkerületek felső tagozatos diákjai számára a Reformáció 500. című többfordulós vetélkedőt. A verseny célja volt, hogy a diákoknak lehetőséget biztosítsanak a reformáció  alaposabb megismerésére játékos, kreatív feladatokon keresztül.A verseny idén májustól szeptemberig kétfordulós, levelezős formában zajlott, melyet szeptember 8-9-10.-én rendezett 3 napos döntő zárt.

A döntőnek a Vértesi Református Egyházközség fenntartásában működő Bihari Jurtatábor, illetve a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont, ahova a 20 regisztrált csapatból 9 jutott tovább, 7 településről. (Püspökladány, Debrecen, Létavértes, ill. Romániából Margitta, Magyarkéc, Paptamási, Hegyközszentmiklós).

A döntő kezdő napján pénteken a 3 fős csapatok + kísérőjük elfoglalták a szálláshelyeket a hangulatos jurta sátrakban, majd játékos ismerkedéssel folytatódott a program, melyet a Debrecenből érkező Fabula et Figura Műhely bábelőadása folytatta. Az első este filmnézéssel, játékkal zárult.

Szombat délelőtt ismétlés gyanánt a csapatok a debreceni Nagytemplomot nézhették meg, egy igazán gazdag tárlatvezetéssel, majd visszautazva Létavértesre 16.00 órától kezdetét vette a verseny döntője. A döntő feladatait az előre kiküldött olvasnivaló alapján állították össze a szervezők.

A döntőn közreműködött a Híd-Építők ifjúsági kórus Székelyhídról, illetve zsűrizett: Búzás Dénes – a kerekestelepi, illetve bánki lelkész, Búzás Árpád – álmosdi lelkész, Viktor László – a bagaméri lelkipásztor.

 

Elért helyezések: I. hely: JOY csapat – Magyarkécből, II. hely: Erőss Refisek csapata – Püspökladányból, III. helyezés: Toldy csapata – Hegyközszentmiklósról, IV. hely: Reformátorok – Margittáról.

A vetélkedőt szombat esti tábortűz körüli éneklés zárta. Vasárnap Istentiszteleten vehettek részt a csapatok a Vértesi Református templomban, majd tárlatvezetésen a Rozsnyai Gyűjteményben, az ebédet pedig élményekkel és nyereményekkel teli hazautazás követte.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak a szolgálatért a csapatoknak, a szülőknek, a felkészítőknek, a zsűrinek, a támogatóknak.

Soli Deo Gloria!

Köszönettel                                                                                                                                                                      Kővári Emese

A rendezvényről készült fotók elérhetők:

https://www.facebook.com/gyujtemeny.rozsnyai/media_set?set=a.1404737102974148.1073741858.100003136168799&type=3

Beszámoló

a ” Népművészeti tábor határon túli és hazai fiatalok részére „ elnevezésű tábor munkájáról

160  KÉP A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAMRÓL a facebookon 
                    Bőrművesek                                                            Dr. Andrásfalvy Bertalan előadása

 
       Fazekasok                                                                           Kosárfonók

  
           Nemezelés                                                                            Össze - kovácsolás


Petrás Mária és Kóka Rozália előadóestje

Mi, a Rozsnyai Gyűjtemény munkatársai is ezzel a reménnyel tekintünk vissza az idei nyárra, hogy a táborozóink, ide látogatók érzékenyebbek lesznek/lettek népi hagyományaink iránt, büszkék az értékeinkre és a magyar kultúra ízét, ritmusát, dallamát, formáit, motívumait megérezték.

Kővári Emese