ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Élethelyzet > Család, élet > Születés > Képzelt apa adatainak megállapítása
Képzelt apa adatainak megállapítása
Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viseli, kivéve, ha az anya a férje teljes nevét vagy családi nevét a házasságra utaló toldással viseli. Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során dönthet arról, hogy a gyermek a továbbiakban a képzelt apa családi nevét viseli.

Ki veheti igénybe?

  • az anya,
  • a gyermek 3. életévének betöltése után a gyámhivatal,
  • ha a gyermek mindkét szülője ismeretlen, a gyámhivatal azonnal.

feltéve, hogy az apaság megállapítása iránt nincs per folyamatban, illetve nincs eljárás folyamatban a gyermek örökbefogadásának engedélyezése iránt.

Eljárás tárgya:

A járási gyámhivatal a jogosult kérelmére, vagy hivatalból intézkedik az iránt, hogy a születési anyakönyvbe a gyermek szülőiként, illetőleg apjaként képzelt személyt jegyezzenek be.
Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viseli, kivéve, ha az anya a férje teljes nevét vagy családi nevét a házasságra utaló toldással viseli.
Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során dönthet arról, hogy a gyermek a továbbiakban a képzelt apa családi nevét viseli. Erre vonatkozó nyilatkozata hiányában a gyermek az anya családi nevét viseli tovább.
Nem állapítható meg olyan családi név, amely a gyermekre sérelmes. Nem állapítható meg családi névként annak a férfinak a neve, akinek az apasága megállapítása iránt per volt folyamatban és a keresetet a bíróság jogerős ítéletével elutasította.
A járási gyámhivatal az egyéb személyi adatokat - mások jogos érdekeinek sérelme nélkül - belátása szerint állapítja meg.

Szükséges dokumentumok:

  • kitöltött kérelem
  • személyazonosításhoz szükséges iratok
  • a gyermek születési anyakönyvi kivonata

Ügyintézési határidő:

21 nap

Lásd bővebben:

www.kormanyhivatal.hu